Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu klarar Ingvild Flugstad Östberg hälsokraven – redo att försvara sin Tour de Ski-seger: "Viktigast att få känna glädjen av att tävla"

Från 2019
Uppdaterad 23.12.2019 17:18.
Ingvild Flugstad Østberg hyllas av sina norska lagkamrater.
Bildtext Ingvild Flugstad Östberg är redo för säsongsdebut.
Bild: EPA-EFE / VALERIE BLUM / AOP

Norge får ihop bästa möjliga längdskidåkningstrupp till Tour de Ski. Detta efter att fjolårssegrarinnan Ingvild Flugstad Östeberg äntligen besegrat hälsoproblemen och är därmed redo för sin säsongsdebut. Även Sveriges Ebba Andersson återvänder till startlinjen efter veckor av skadeproblem.

Tidigare i dag stod det klart vilka åtta längdåkare som Finland skickar till Tour de Ski. Läs mer om den finländska truppen här.

Nu är också Finlands nordiska konkurrenters trupper fastslagna.

Det norska skidfolket får ett välkommet glädjebesked i form av Ingvild Flugstad Östbergs comeback. Norskan vann Tour de Ski ifjol, men har inte tävlat alls denna säsong efter att inte ha uppnått förbundets hälsokrav.

– Jag är väldigt glad över att kunna vara tillbaka på startlinjen. Det blir spännande att se hur tävlandet går efter en paus, säger Flugstad Östberg enligt NRK.

– Jag kanske behöver några tävlingar för att komma igång, så resultaten får bli vad de blir. Det viktigaste nu är att få känna glädjen av att tävla, och sedan ta ett steg i taget.

Så här säger det norska lagets medicinska chef Öystein Andersen:

– Utifrån en totalutvärdering så är det hälsomässigt försvarligt att Ingvild startar i Tour de Ski, och vidare utvärderingar kommer att göras vartefter, kommenterar Andersen.

I Norges trupp hittas bland annat Therese Johaug, som ifjol stod över Tour de Ski för att satsa på VM i Seefeld.

Norges trupp till Tour de Ski

Ebba Andersson i skidspåret.
Bildtext Ebba Andersson siktar på att delta i hela Tour de Ski.
Bild: imago/Scanpix/ All Over Press

Det svenska skidlandslandslaget får klara sig utan Frida Karlsson, som haft liknande problem som Flugstad Östberg.

Ebba Andersson är däremot redo för start efter fem veckors frånvaro. Andersson skadade knäet under en löptur i samband med ett landslagsläger i november.

– Målsättningen är att gå in och köra hela touren, inte bryta efter tre tävlingar, säger tränaren Magnus Ingesson till SVT Sport.

– Det är ju klart att när hon går in för något, så vill hon prestera, de är ju så med dessa individer. Sedan får vi se var hon står någonstans. Hon har inte mött världseliten än, fortsätter Ingesson.

Sveriges trupp till Tour de Ski

Tour de Ski pågår mellan den 28 december och 5 januari och sänds på Yles kanaler.

Diskussion om artikeln