Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland testade "självständigt internet" – vill kunna koppla loss landets internet från resten av världen

Från 2019
Bild på numrerade datakablar in i serverportar.
Bildtext Ryssland genomförde tester för att se om landets internet skulle fungera om det kopplas loss från resten av världen.
Bild: Jordan Harrison / Unsplash

Ryssland genomförde ett antal tester på måndagen för att se om landets internet kan fungera om det kopplas loss från resten av världen. Det är en del i ett test av hur bra landet skulle klara sig i händelse av en cyberattack.

En kontroversiell lag som tillåter Ryssland att koppla bort landets internettrafik från internationella servrar började gälla i november.

Rysslands kommunikationsministerium har nekat att det handlar om att Ryssland skulle förbereda sig för att isolera sitt internet och menar att det är fråga om att säkerställa integriteten på internet.

Enligt kommunikationsministeriet ska vanliga användare inte ha märkt av testerna.

Alla teleoperatörer, meddelande- och e-posttjänster samt statliga myndigheter måste delta i testerna, som utfördes i olika stadier under måndagen.

"Ett fritt internet och ett oberoende internet utesluter inte varandra"

Lagen, som president Vladimir Putin skrev under i maj, kräver att ryska teleoperatörer installerar teknologi som möjliggör en centraliserad kontroll av datatrafiken.

På sin årliga presskonferens förra veckan försvarade Putin Rysslands internetpolicy och sa att landet inte är på väg mot ett mer isolerat internet.

– Ett fritt internet och ett oberoende internet utesluter inte varandra, sa han.

Människor demonstrerar i Moskva med flaggor och skyltar, på en står det "Putin njet"
Bildtext Tusentals demonstrerade i mars mot lagen om åtstramningar i internettrafiken.

Kritikerna befarar ökad censur

Det nya systemet ska införas år 2021. Före det måste teleoperatörerna se till att deras nätverk har de tekniska medlen för en centraliserad kontroll av datatrafiken.

De största teleoperatörerna har redan börjat installera den teknologi som krävs. Det handlar bland annat om så kallad Deep Packet Inspection-teknologi, som gör det möjligt att analysera och filtrera trafik.

Enligt förespråkarna är syftet att försäkra att ryska sajter fungerar också om de inte kan koppla till internationella servrar, eller om landets utsätts för cyberattacker.

Enligt kritikerna är lagstiftningen ett steg i att skärpa censuren på internet.

Källor: AFP, Reuters.

Diskussion om artikeln