Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polisen avbryter sökandet efter två saknade kroppar på White Island i Nya Zeeland – dödssiffran stiger till 19

Från 2019
Vulkanutbrott på White Island, Nya Zeeland 9.12.2019
Bildtext Turister fotograferade vulkanutbrottet på White Island 9.12.2019.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL SCHADE

Polisen i Nya Zeeland meddelar att de avbryter sökinsatsen efter två kroppar som fortfarande saknas efter vulkanutbrottet på ön White Island, också kallad Whakaari.

Det är en 17-årig australisk turist och en 40 år gammal turistguide som fortfarande saknas. Polisen befarar att de saknade kropparna hamnat i havet.

Dödssiffran har stigit till 19, efter att en av de skadade dött på sjukhus i måndags. 25 personer vårdas fortfarande på sjukhus i såväl Nya Zeeland som i Australien. Många av dem är i kritiskt tillstånd.

Vulkanutbrottet inträffade den 9 december, då 47 personer befann sig i närheten av vulkanen - en del promenerade alldeles vid kratern.

Whakaari på en karta.
Bildtext Whakaari är belägen ungefär 50 kilometer utanför Nya Zeelands kust.

Nya Zeeland har kritiserats för att man låtit turister besöka ön, trots att vulkanen är en av Nya Zeelands aktivaste och man därmed känt till riskerna. White Island, eller Whakaari, är ett vanligt turistmål för dagsutflykter.

Majoriteten av offren är australiska medborgare eller är fast bosatta i Australien.

Sökinsatserna har försvårats av risken för ett nytt utbrott, trots att vulkanen har blivit betydligt mindre aktiv sedan utbrottet 9.12. Dykarna som letat efter kroppar har arbetat i mycket farliga förhållanden, i och med att vattnet är mycket förorenat.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln