Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Med julen kommer ändringar i öppettider och tidtabeller – det här kan vara bra att hålla koll på

Från 2019
En pepparkaksgubbe.
Bildtext God jul!
Bild: mythja (www.mythja.com)

Julhelgen för med sig en del ändringar i butikernas öppettider och avvikelser i tidtabeller för buss och tåg. I dag på julafton väntas gott väglag för trafikanter, och klockan tolv utlyses julfreden i Åbo. Det här kan vara bra att ha koll på:

Flera butiker håller öppet

Har du inte ännu handlat alla julklappar eller saknas någon ingrediens till julmaten? Ingen fara! En del dagligvarubutiker stänger under eftermiddagen, men flera är öppna hela helgen - vissa dygnet runt. Det lönar sig att kontrollera butikernas öppettider på deras webbplatser.

Många servicestationer håller öppet hela dygnet under julen.

Alkos butiker öppnar nio och stänger tolv i dag på julafton. På juldagen och på annandag jul håller Alko stängt.

Postens butiker är stängda hela julhelgen, med undantag för huvudposten i Helsingfors. Huvudposten är öppen klockan åtta till tolv i dag på julafton.

Avvikelser i tidtabeller

För den som ännu ska resa i väg till jul lönar det sig att kolla in tidtabellerna noga. VR:s fjärrtrafik upphör efter klockan sex i kväll och kommer i gång på juldagens morgon på nytt.

Flera avgångar ställs in i busstrafiken. Mer information hittar du på exempelvis Matkahuoltos webbplats. I huvudstadsregionen följer lokaltrafiken söndagstidtabell under julen.

Julfred i Åbo

Julfreden utlyses traditionsenligt klockan 12 på Gamla Stortorget i Åbo. Julfreden läses upp av Åbo stads protokollchef Mika Akkanen för sjunde året i rad.

Du kan följa med utlysningen av julfreden på tv, på Yle 1. Vi livesänder också utlysningen här på svenska.yle.fi. Du kan också lyssna på ceremonin med start klockan 11:55 på Yle Vega eller på Yle Arenan.

Traditionen med utlysandet av julfred går tillbaka ända till medeltiden. Den har utlysts nästan helt utan avbrott, och ceremonin har ställts in endast några gånger. Det hände senast för 80 år sedan, då på grund av vinterkriget.

Bra väglag på julafton och juldagen

Väglaget är bra i dag på julafton. Något sämre väglag väntas under juldagen, men då är trafiken betydligt lugnare än på julafton.

De flesta julfirare beger sig hemåt från och med annandagen, men returtrafiken väntas fortsätta under resten av veckan. Väglaget återgår till det bättre i hela landet under annandag jul, enligt prognosen.