Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Insamlingen Jul i sinnet hjälper 28 000 barnfamiljer i år – fattigdomen syns också i vardagen

Från 2019
En tallrik risgrynsgröt med kanel och mandel.
Bildtext Flera barnfamiljer tampas också i vardagen med problem brist på pengar medför-
Bild: Mostphotos/ Tage Persson

28 000 finländska barnfamiljer fick i år hjälp att få mat på bordet genom insamlingen Jul i sinnet. Jul i sinnet är Finlands Röda Kors och Mannerheims Barnskyddsförbunds insamling, där mindre bemedlade barnfamiljer kan få ett köpkort på 70 euro för att köpa mat till julbordet.

Årets Jul i sinnet-insamling är den 23:e i ordningen, och i år deltog både företag och privata donatorer. Familjerna har kunnat köpa mat i de partnerbutiker som deltar i kampanjen, det vill säga K-mataffärer, Lidl och S-gruppens butiker.

I Röda Korsets enkät om fattigdom i barnfamiljer framgick att många mindre bemedlade barnfamiljers kylskåp gapar tomma också till vardags. Många av de mindre bemedlade barnfamiljerna är tvungna att spara på maten eller serverar bristfällig kost på grund av fattigdom, visar enkäten.

Flera barnfamiljer är också tvungna att använda sig av mathjälp för att klara vardagen. Enligt Maaret Alaranta, Röda Korsets koordinator för social välfärd, är mathjälpen avsedd att vara tillfällig och det allra sista alternativet för familjer.

– Nivån på grundtryggheten måste höjas för att den ska täcka de grundläggande behoven för en barnfamilj, säger Alaranta i ett pressmeddelande.

Nästan 350 yrkespersoner inom social- och hälsovården fick den landsomfattande enkäten och de 108 som svarade inom utsatt tid fick sedan fatta beslut om mottagarna av köpkorten.

Insamlingen ordnades i samarbete med Yles morgonprogram, Yle Radio Suomi och Yle Radio Vega.

Källa: Finlands Röda Kors.

Diskussion om artikeln