Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hur sorteras julhelgens avfall? Så här återvinner du rätt

Från 2019
En trasig julgransboll på golvet bredvid en grankvist.
Bildtext Vet du var julgransbollarna hör hemma ifall de går sönder?

Vet du var trasigt julgranspynt eller använda värmeljus hör hemma? Så här återvinner du skräpet efter julhelgen på rätt sätt.

Lägg presentpapper i kärl för energiavfall - eller spara till nästa år

Presentpapper- och snören hör inte hemma i pappersinsamlingen på grund av de starka färgerna och för att de ofta har tejp och klistermärken på sig. Presentpapper är energi- eller blandavfall.

Ur ett återvinningsperspektiv är det däremot bäst att spara pappret till nästa år. Du kan också slå in dina gåvor i tidningspapper för att minska avfallet under julhelgen.

Också presentpapper för blommor går att återanvända då man slår in gåvor.

Julpynt är oftast blandavfall

Trasiga julgransbollar och julgransstjärnor, glittrande snören och andra pynt är blandavfall. Ifall hälften av pyntet är av metall ska pyntet läggas i metallinsamlingen.

Inte allt glas ska sorteras som glas

Ljuslyktor i glas ska sorteras som blandavfall, och inte läggas i glasinsamlingen. Trasiga glaskärl är också de blandavfall.

Glas som används i livsmedelsförpackningar är annorlunda än det som används vid tillverkning av glaskärl, berättar Hanna Tukiainen, miljöexpert på Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster (HRM) .

– Ifall ett dricksglas hamnar i glasinsamlingen går det inte vidare i processen.

Konfektaskar ska plockas isär

Plastet i konfektasken ska läggas i plastinsamlingen. I brist på plastinsamlingskärl kan det sorteras som energiavfall eller blandavfall.

Kartongförpackningen hör hemma i kartonginsamlingen. Tänk på att asken också kan återanvändas som gåvoförpackning!

Också det mjuka pappret mellan lagren i asken hör hemma i kartonginsamlingen. I julkalendrar är kartongdelen ofta skild från plastdelen, vilket underlättar sorteringen.

Värmeljus, jullådans folieformar och tenn

Folieformar och värmeljus hör hemma i metallinsamlingen. Du måste inte skrapa loss stearinet från det använda värmeljuset.

Också godispapper som påminner om folie ska sorteras som metall.

Ifall du stöper tenn till nyår ska du inte lägga det i metallinsamlingen. Det är numer förbjudet att sälja tenn, men ifall du har kvar tenn från tidigare år ska du sortera det som farligt avfall. Tenn som redan är stöpt går att stöpa på nytt.

Lägg inte granen i sopkärlet

I en del bostadsområden hämtas julgranar upp i januari, och då är det tillåtet att lägga granen vid kanten av avfallsskjulet. På vissa orter ordnas det uppsamlingsplatser för granar.

Du kan också göra dig av med granen själv. Då sorteras den som trädgårdsavfall. Granen får däremot inte läggas i sopkärl. Du kan återanvända din gran genom att göra vedklabbar av den.

Julbelysning och skyddet på gravljus

Skyddet av plast som finns på gravljus sorteras som blandavfall. Trasig julbelysning ska föras till uppsamlingsplatser för ​​​​​​​​​​​el- och elektronikskrot – det får inte läggas i blandavfallet.

Finländarna borde bli bättre på att sortera bioavfall

Finländarna är duktigast på att sortera papper, enligt Tukiainen på HRM. Däremot finns det ännu utrymme för förbättring vad gäller sortering av bioavfall.

– En tredjedel av bioavfallet sorteras rätt, resten hamnar i blandavfallet, berättar Tukiainen om situationen i huvudstadsregionen.

Allra bäst skulle det vara ifall bioavfall inte förekom alls. Matsvinn kan skäras ner på också under julen.

Kom ihåg att sopkärlen dignar av skräp under julen. Försök därför vika ihop kartongen så gott du kan. Undvik också gärna att slänga stora förpackningar direkt efter jul och vänta till att kärlen töms.

Källa: STT.

Diskussion om artikeln