Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rekordstor pott på spel för tennisstjärnorna i Australian Open – vill framför allt belöna spelare som åker ur i ett tidigt skede

Från 2019
Uppdaterad 26.12.2019 08:50.
Novak Djokovic.
Bildtext Novak Djokovic vann Australian Open i januari i år.
Bild: Mast Irham/EPA

Säsongens första grand slam-turnering, Australian Open, närmar sig och nu har turneringsledningen meddelat att en rekordstor summa av prispengar står på spel. Totalt 71 miljoner australiska dollar kommer tennisstjärnorna att tävla om då turneringen startar i januari.

I euro motsvarar summan nästan 45 miljoner. Totalt har summan av prispengar som delas ut ökat med 14 procent från i fjol.

Under de senaste decenniumet har prispotten mer än fördubblats och på 20 år har prispotten ökat med 57 miljoner australiska dollar, rapporterar australiska tennisförbundet i ett pressmeddelande. År 2001 var den totala prispotten 13,9 miljoner.

Orsaken till den höjda prispotten är ett försök att ytterligare förbättra förutsättningarna för en större grupp tennisspelare. Mest gynnas de spelare som åker ur i ett tidigt skede av turneringen.

– Vi tror starkt på att det lönar sig att öka mängden prispengar som delas ut på alla nivåer. Vi kommer att fortsätta jobba för att skapa starka förutsättningar för spelarna att göra karriär och tjäna mera pengar inom tennisen, säger turneringsgeneralen Craig Tiley i turneringens pressmeddelande.

Naomi Osaka.
Bildtext Naomi Osaka fick lyfta bucklan i januari och kammade hem 4,1 miljoner australiska dollar.
Bild: /All Over Press

De spelare som åker ur redan i den första kvalrundan får 20 tusen australiska dollar, vilket är en ökning på 33 procent. Prispotten för dem som åker ur i den första rundan av slutturneringen har ökat med 20 procent till 90 tusen dollar.

– Vi satsade på att belöna spelare som är med och tävlar i de tidiga skedena av turneringen både i singelspel och i dubbelspel.

Segraren i turneringen åker i väg med över fyra miljoner australiska dollar (ungefär två och en halv miljon euro) medan den andra finalisten får ungefär två miljoner australiska dollar.

Australian Open öppnar grand slam-säsongen och spelas i Melbourne med start den 20 januari.

Diskussion om artikeln