Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Netanyahu vann partiledarkampen överlägset – korruptionsåtalen till trots

Från 2019
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tillsammans med sin fru Sara inför anhängare i staden Petah Tikva, utanför Tel Aviv.
Bildtext Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tillsammans med sin fru Sara inför anhängare i staden Petah Tikva, utanför Tel Aviv.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Israel har premiärminister Benjamin Netanyahu vunnit en klar seger i omröstningen om ledarskapet för sitt högerparti Likud. I mars väntar det tredje parlamentsvalet på bara ett år och landet är fortfarande lika splittrat angående sin korruptionsåtalade premiärminister.

Premiärminister Benjamin Netanyahu, som lett Israel det senaste decenniet, går stärkt ur Likud-partiets ledarval. Han fick 72,5 procent av rösterna, medan hans utmanare Gideon Saar fick nöja sig med 27,5 procent.

Ungefär 57 000 av partiets omkring 116 000 röstberättigade medlemmar deltog omröstningen.

"En enorm seger! Tack till vänner och Likud-medlemmar för deras förtroende, stöd och kärlek. Med Guds och er hjälp ska jag leda Likud till en stor seger i det kommande valet och fortsätta att leda staten Israel mot oöverträffade prestationer", skrev Netanyahu på Twitter natten till fredagen.

Netanyahu står åtalad i tre separata fall för bland annat mutbrott och bedrägeri. Han anklagas för att under sin tid som kommunikationsminister ha drivit igenom regeländringar som gynnat ett telekombolag som driver nyhetssajter och en tidning i utbyte mot gynnsam mediebevakning.

Netanyahu och hans familj anklagas också för att ha tagit emot lyxgåvor från olika affärsmän i utbyte mot politiska tjänster. Netanyahu själv nekar till alla anklagelser.

Varken Netanyahu, eller oppositionsledaren Benny Gantz lyckades bilda regering efter parlamentsvalen i april och i september i år och i mars väntar alltså nyval.

Utmanaren lovar nu sitt stöd till Netanyahu

Den tidigare inrikesministern Gideon Saar beslöt att utmana Netanyahu om partiledarposten efter att Israels riksåklagare väckte korruptionsåtalen mot Netanyahu.

Saar ansåg då att Netanyahu inte längre är förmögen att få ett tillräckligt stöd av israeliska väljare för att kunna bilda regering.

Gideon Saars valaffich var på väg att lossna från sin ställning i Tel Aviv i vinterstormen.
Bildtext Gideon Saars valaffisch var på väg att lossna från sin ställning i Tel Aviv i vinterstormen.

Efter Netanyahus klara seger i partiledaromröstningen lovade Saar Netanyahu sitt stöd inför valet i mars.

Saar står ännu längre högerut än Netanyahu och har bland annat argumenterat för en hårdare linje mot palestinierna.

Netanyahus seger kan betyda fortsatt dödläge

Netanyahu är en polariserande figur och korruptionsmisstankarna mot honom har delat folket ytterligare. Men han har många trogna väljare och beundrare som inte låter sig påverkas av åtalen.

Nu finns risk för att resultatet av nyvalet i mars inte kommer att skilja sig nämnvärt från valen i april och i september.

En samlingsregering där både Likud och Benny Gantz allians Blåvitt ingår skulle ha varit den logiska slutsatsen av det senaste valet.

Benny Gantz tillsammans med partikamrater i Knesset i Jerusalem den 11 december.
Bildtext Benny Gantz tillsammans med partikamrater i Knesset i Jerusalem den 11 december.
Bild: AFP / Lehtikuva

Gantz ville inte vara med i en regering som skulle ledas av en korruptionsåtalad premiärminister.

Enligt ett förslag skulle Gantz och Netanyahu turas om på premiärministerposten, men då krävde Netanyahu att han skulle få inta posten först.

Netanyahu sitter nu kvar som premiärminister fram till nyvalet och tills en ny regering bildas. Det är ett faktum som gynnar honom i hans juridiska strid.

Om han, mot förmodan, skulle vinna en klar seger i nästa val, väntas han försöka få knessets stöd för parlamentarisk immunitet mot åtal.

Källor: AFP, AP, New York Times, Haaretz, Yle

Diskussion om artikeln