Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Försäljningen av fyrverkerier börjar i dag – men hälften av finländarna vill förbjuda dem

Från 2019
Uppdaterad 27.12.2019 15:22.
Nyårsraketer i Pojo i Raseborg
Bildtext Raketer får inte skjutas före klockan 18 på kvällen på nyårsafton.
Bild: Yle/Patrik Rosström

Försäljningen av fyrverkeripjäser börjar i dag. På många håll kan fyrverkerier köpas ända fram till nyårsafton, men det är inte tillåtet att skjuta raketer förrän på nyårsaftonens kväll.

Raketer får skjutas från och med klockan 18 nyårsafton ända fram till klockan 2 på nyårsnatten.

Samtidigt håller riksdagen på att ta ställning till ett medborgarinitiativ om förbud mot att sälja fyrverkeripjäser till vanliga konsumenter.

Förbudet skulle inte gälla mindre pyrotekniska produkter, som små smällare eller tomtebloss.

Hälften vill att man inte ska skjuta raketer

Enligt tidningen Maaseudun Tulevaisuus skulle ungefär hälften av finländarna förbjuda fyrverkerier. Det här framkommer i en enkät som tidningen låtit göra.

57 procent av kvinnorna och 38 procent av männen som svarade på enkäten skulle förbjuda försäljningen av fyrverkerier till vanliga konsumenter.

Av pensionärerna skulle över hälften förbjuda vanliga konsumenters användning av raketer, medan motsvarande siffra bland personer i arbetslivet är 45 procent.

Bland över 65-åringar stöder 60 procent förbudet och av samma åsikt är 37 procent av personer under 30 år.

47 procent av de som besvarade enkäten var emot fyrverkerier.

Enkätundersökningen genomfördes av TNS Kantar Agri, och besvarades av ungefär tusen finländare. Felmarginalen från hela befolkningen är tre procent åt båda hållen.

Enligt tidningen Iltalehti har två större butikskedjor, Bauhaus och Hong Kong, båda slutat sälja fyrverkeripjäser.

Edast Rörelse nu understöder förbudet

En undersökning gjord av Uutissuomalainen visar ändå att av riksdagspartierna är det endast Rörelse nu som understöder ett fyrverkeriförbud för vanliga konsumenter.

Sannfinländarna, Samlingspartiet och Centern motsätter sig ett förbud mot konsumentanvändning av fyrverkerier. Centerns vice ordförande Hanna-Leena Mattila sade, att användningsförbudet kan leda till att pjäser görs på egen hand, vilket skulle vara farligt.

SDP, De gröna, SFP och Kristdemokraterna skulle utreda frågan. Vänsterförbundet svarade inte på enkäten.

Kom ihåg det här då du använder fyrverkerier

Skyddsglasögon! Kom ihåg att både den som skjuter raketen och åskådarna, ska ha skyddsglasögon. Raketer som flyger åt fel håll försorsakar ögonskador hos personer i publiken varje år

Bruksanvisning! Bekanta dig noggrant med fyrverkeripjäsens bruksanvisning i förväg, och följ instruktionerna. Använd en lämplig ställning för att stöda raketen då den skjuts. Välj platsen där fyrverkerierna skjuts så att användningen inte förorsakar fara för människor, byggnader, bilar eller annan egendom. De får heller inte orsaka onödigt besvär till exempel för ljudkänsliga personer eller för hus- eller sällskapsdjur.

Riktning! Kom ihåg att raketer och deras styrkäppar faller ned igen efter att pjäsen avfyrats. Undvik därför att anordna fyrverkerier mitt i bostadsområden - föredra hellre öppna platser där pjäserna kan avfyras tryggt - platser som åkrar, planer, tomma parkeringsområden eller vattenområden.

Ålder! Det är förbjudet för minderåriga att använda fyrverkerier i alla situationer – också i sällskap av en vuxen. Som vuxen person, var ansvarsfull och ge inte fyrverkerier åt minderåriga.

Tålamod! Försök inte tända på nytt en raket som inte fungerar, utan vänta åtminståne 10 minuter förrän du närmar dig raketen. En raket kan göras ofarlig genom att hålla den länge i ett vattenämbar.

Nykter! Använd inte raketer då du är berusad.

Städa! Sköt om för din egen del att inga skräp lämnas efter. Samla använda raketer, käppar och annat som blir kvar i omgivningen i en sopsäck och släng dem senast nästa dag. Oavfyrade raketer kan vara farliga, speciellt för barn.

Du får aldrig...

  • Tända pjäser inomhus om de är avsedda för utomhusbruk.
  • Skjuta raketer från en bostadsbalkong.
  • Tända pjäser i din hand.
  • Luta dig över en fyrverkeripjäs när du tänder den.
  • Rikta pjäsen eller kasta en tänd pjäs mot människor, byggnader, annan egendom eller brännbara ämnen.
  • Använda smällare.
  • Modifiera eller kombinera de produkter du köpt.
  • Ens överväga användningen av andra produkter än de som säljs i affärer. De allvarligaste olyckorna förorsakas uttryckligen av självgjorda pjäser!

Källa: Säkerhets- och kemikalieverket Tukes

Är det dags att förbjuda fyrverkerier?

Programmet är inte längre tillgängligt

Rättelse klockan 10:25: Raketer får skjutas till klockan 02:00 på nyårsnatten, inte till klockan 14 som det tidigare stod.

Uppdatering klockan 15:20: Uppgifter tillagda om att två större butikskedjor slutat sälja fyrverkeripjäser.

Diskussion om artikeln