Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Australien: Tusentals koalor döda i bränderna

Från 2019
Uppdaterad 31.12.2019 13:27.
Koala

Omkring en tredjedel av koalorna i delstaten New South Wales kan ha mist livet i de senaste veckornas förödande skogsbränder. Bedömningen gjordes på fredag av Australiens miljöminister Sussan Ley.

New South Wales' norra kustområde har en koalastam på mellan 15 000 och 28 000 individer. Enligt minister Ley har runt 30 procent av koalornas livsmiljö förstörts, och det kunde i värsta fall betyda att 8 400 djur strukit med.

- Vi vet mer när brandläget lugnat ner sig och vi kan göra en ordentlig utvärdering, säger Ley till rundradiobolaget ABC.

I slutet av november förklarades koalan så gott som utrotad i Australien till följd av skogsbränderna. Bedömningen visade sig förhastad och överdriven, men situationen för arten är mycket allvarlig.

Sociala medier fylls av koalabilder

Tidigare i december fastslog regeringen i New South Wales att flera tusen koalor dött i flammorna, och att bränderna var så omfattande att man "sannolikt aldrig sett något liknande".

Under de veckor som bränderna rasat har sociala medier fyllts av bilder på koalor som försöker söka skydd, eller som räddats av människor och får hjälp. Miljöminister Sussan Ley säger till The Guardian att hon fått e-post från hela världen, där folk uttrycker sin förvåning och tacksamhet över alla frivilliga som hjälper djuren. De vill också veta mer om koalornas liv.

Men koalan är inte den enda av Australiens många unika djurarter som lidit av bränderna. Det har i höst också brunnit på ön Kangaroo Island utanför South Australia, och det har drabbat den fettsvansade pungmusen. I delstaten West Australia hotar bränderna den västliga markpapegojan.

Minister Ley berättar för ABC hur hon i samråd med experter diskuterat hur det i barndzonerna kunde skapas flyktvägar för hotade djur.

- En art behöver inte vara lurvig och gullig, den kan också vara fjällbeklädd och stickig. Den är ändå lika värdefull för mig som miljöminister, och för Australiens miljö, säger Ley enligt The Guardian.

Australia's environment minister says up to 30% of koalas killed in NSW mid-north coast fires
Govt is working to address threats to native species: Ley

Diskussion om artikeln