Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Posten höjer utdelningspriserna - ingen panik för de östnyländska dagstidningarna

Från 2019
Tidning sticker ut från postlåda
Bildtext För 15 år sedan var det dyrare att trycka tidningen än att få den utdelad, minns Nya Östis chefredaktör Carita Liljendahl. I dag är det helt tvärtom. Arkivbild.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Att få papperstidningen från tryckeriet till postlådan kan bli rejält mycket dyrare för utgivaren - men det gäller främst tidskrifter som utkommer mer sällan än två gånger per månad.

Även om den större prishöjningen inte påverkar dagstidningarna så märks nog de små årligen återkommande höjningarna av till slut. Att prenumerera på Nya Östis kommer att kosta lite mer nästa år.

Enligt en artikel i tidningen Journalisti (länk till artikel på finska) kan utdelningskostnaderna för vissa tidningar öka med tiotals procent nästa år när de måste börja betala extra för manuell sortering.

Det här berör främst tidskrifter som utkommer mer sällan än 24 gånger per år och som är adresserade.

Största delen av dagstidningarna delas ut oadresserade liksom tidigare, vilket betyder att de inte alls behöver sorteras.

- Vad vi vet nu så berör det här inte tidningen Östnyland. Dels utkommer tidningen i tidig utdelning, dels utkommer vi två gånger i veckan, säger Niklas Palm, distributionschef på KSF Media.

Höjda kostnader leder till höjda prenumerationspriser

Nya Östis berörs inte heller av det här tilläggspriset för manuell sortering, men distributionen blir över lag lite dyrare.

- Enligt de uppgifterna vi har fått handlar det om marginella höjningar, säger chefredaktör Carita Liljendahl.

Tryck- och distributionskostnaderna brukar höjas lite varje år.

- Visst kan man generellt sett säga att det är klart dyrare att dela ut tidningen än vad det är att trycka den. Jag vill minnas att det var tvärtom för 15-20 år sedan, säger Liljendahl.

En kvinna står lutad mot en skylt framför en gul husvägg.
Bildtext Enligt Nya Östis chefredaktör Carita Liljendahl har man inte höjt prenumerationspriserna på flera år, men nu är det dags.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

I något skede måste de förhöjda kostnaderna synas för prenumeranterna också.

- Nu är det för första gången på några år som vi höjer lite på prenumerationspriset just för att vi vet att priserna kommer att stiga, speciellt för utdelningen, säger Liljendahl.

Hon säger att Posten har gett förhandsuppgifter om kostnaderna, men att det inte går att vara helt säker på att de stämmer.

Enligt Journalistis artikel har Posten informerat bristfälligt om prisförändringarna som gäller vissa tidskrifter.

Liljendahl tycker att Posten över lag skulle kunna bli bättre på att kommunicera med sina kunder.

- Det är ett problem för många tidningar, oberoende av om man är en tidskrift eller kommer ut ofta, att man inte har fått tillräckligt med information eller inte förstår sig på informationen, säger Liljendahl.

Varför blir det dyrare att dela ut tidskrifter?

Journalisti skriver att prishöjningen delvis beror på att Posten har gjort ändringar i prissättningen, och delvis på att Posten har tagit i bruk två sorteringsmaskiner som inte klarar av att sortera tidningar tryckta på tidningspapper.

Enligt Journalisti planerar Posten därför ta i bruk en straffavgift för tidningar tryckta på tidningspapper som måste sorteras för hand.

I ett genmäle svarar Posten (länk till text på finska) och vill göra en rättelse: de förhöjda priserna har inget att göra med maskinerna.

Enligt Posten beror prishöjningen på en ändring i vilka produkter man erbjuder tidningshusen.

Päivi Hallikainen / postityöntekijä / postinjakelu / Pasila 11.10.2019
Bildtext Nästa år kommer Posten att uppbära en extra avgift för tidskrifter som måste sorteras för hand. Arkivbild.
Bild: Jouni immonen / Yle

Distributionen av de tidningar som utkommer mer sällan än 24 gånger per år och som måste sorteras för hand kommer att bli dyrare.

- När tidningen måste sorteras manuellt tillkommer en summa på 5 cent per tidning utöver utdelningspriset. Bakgrunden till prishöjningen av manuell sortering ligger i högre arbetskraftskostnader än konkurrenterna samt förhöjda enhetskostnader när mängden post minskar kraftigt, säger Kimmo Kauranen som är chef för Postens tidningstjänster i genmälet.

De tidningar som berörs av förändringen utgör fyra procent av alla tidningar som Posten delar ut.

Enligt Posten försöker man bygga om sorteringsmaskinerna så att de skulle gå att använda också för tidningspapper. Då skulle man helt kunna frångå manuell sortering.

Diskussion om artikeln