Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ett regnigt år orsakar problem hos vattenreningsverken: "Hela avloppsnätet borde göras om"

Från 2019
En kanal fylld med vatten och luftkranar längs kanterna.
Bildtext Då extra mycket vatten rör sig genom reningsverket medför det utmaningar.
Bild: Andrea Wiklund/Yle

Det har varit ett regnigt år, vilket har orsakat problem vid många av reningsverken runt om i landet. Det ökar risken för att vattnet inte blir ordentligt renat innan det släpps ut.

Då avloppsvattnet späds ut med dagvattnet ökar mängden vatten som reningsverket ska hantera.

Mika Laaksonen är driftchef vid Pargas vattentjänstverk och berättar att vattenmängderna som passerar genom reningsverket i Norrby i Pargas kan till och med tiodubblas då det regnat rikligt under en period.

- Vi följer med väderprognoserna, och gör processjusteringar enligt behov för att bättre kunna hantera större vattenmassor. Men tiofaldigt mera vatten än normalt är inte något man kan förbereda sig för.

Att ha så stora bassänger som bara behövs några dagar per år är inte lönsamt i längden.

En man med gula arbetskläder står framför en kanal med vatten.
Bildtext Mika Laaksonen
Bild: Andrea Wiklund/Yle

Även då de befintliga bassängvolymerna räcker till för det inkommande vattnet, kan den ökade flödeshastigheten göra det svårt för reningsprocessen att fungera som normalt.

- Vi försöker se till att flödet in till verket är så konstant som möjligt. Det är främst det vi kan göra för att se till att processen går normalt till, även då vattenmängderna ökar.

Om det regnar rikligt ryms inte allt inkommande vatten i reningsverket, och följden blir att man får leda en del avloppsvatten rakt ut i sundet intill.

Men det är inte speciellt vanligt, enligt Laaksonen.

- Det hände inte en enda gång under förra året om jag minns rätt. I år har det hänt två gånger att våra pumpar inte klarade av att ta in allt vatten. Det är alltid synd, men då det handlar om så stora vattenmängder är det också mycket svagare än normalt.

Uppblandat vatten ett problem

Att avloppsvattnet blir utspätt med regnvatten medför också problem för själva reningsprocessen.

- Reningsresultatet brukar vara lite sämre än normalt då det handlar om stora, utspädda vattenmassor. Verken är planerade för att hantera vatten av viss kvalitet. Visst klarar det av viss variation, men då vattnet plötsligt är fem- eller tiofaldigt svagare än väntat orsakar det problem.

Hur borde reningsverken anpassa sig på lång sikt, ifall det blir vanligare med regnigare vintrar?

- Egentligen borde man förbättra hela avloppsnätet så att dagvattnet och avloppsvattnet behandlas separat och inte blandas på vägen till reningsverket. Det är dyrt att sanera allt, men det skulle vara den vettigaste lösningen.

Diskussion om artikeln