Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Berlingske: Stora placerare stämmer Danske Bank för penningtvättsskandalen

Från 2019
Uppdaterad 27.12.2019 15:58.
Danske Bank
Bildtext Arga placerare stämmer Danske Bank

En grupp stora institutionella placerare stämmer Danske Bank efter bankens inblandning i penningtvätt vid filialen i Estland. Placerarna säger att de förlorat pengar på att Danske Banks aktiekurs sjönk efter skandalen.

Totalt avkrävs banken drygt 200 miljoner euro eller 1,5 miljarder danska kronor.

Borde ha informerat om riskerna

Bakom stämningen står ett sjuttiotal aktieägare i 16 länder, bland annat i USA, Kanada, Tyskland, Frankrike och Sverige. Enligt Berlingske handlar det om pensionskassor och försäkringsbolag, det vill säga företag med miljardegendomar.

Investerarna hävdar att Danske Bank har brutit mot börsreglerna då den inte informerat marknaden om sin riskfyllda verksamhet. Banken har också vilselett ägarna i många år då den inte berättat att en del av vinsten kom från "kända, illegala och högriskabla penningtvättsaktiviteter".

Det är inte första gången Danske Bank får en stämning på halsen i den här härvan som har sina rötter i Estlands-filialens verksamhet. Redan tidigare har både danska och utländska placerare stämt banken för börsförlusterna.

Ledningen ignorerade varningar

Det var tidigt på hösten 2018 som den enorma penningtvättsskandalen vid Danske Bank började rullas upp i offentligheten, efter att pengar från illegal verksamhet närmast i Ryssland i åratal tvättats rena genom transaktioner via bankens kontor i Estland.

Mönstret var att bolag utan egentlig verksamhet betalade fakturor till bolag utan egentlig verksamhet. Köp och försäljning av ryska statsobligationer ska också ha använts i rengöringen.

Visselblåsaren Wilkinson blåste av spelet

Spåren leder så långt tillbaka som till år 2007 då Danske Bank övertog finländska Sampo Bank. Vid övertagandet varnade den estniska finansinspektionen (EFSA) Danske Bank om den stora mängden utländska konton som fanns i bankfilialen.

Det var bara en av många varningar som Danske Banks ledning ignorerade. Också senare fick ledningen uppgifter om att transaktioner, som inte tålde dagens ljus, gjordes via Estlandsfilialen.

Det var slutligen en visselblåsare, Howard Wilkinson, chefen för Danske Banks kapitalmarknadsavdelning i Estland åren 2007 till 2014, som anmälde banken till polisen.