Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tjugo år med Putin - nyårsaftonen 1999 gav en överraskande president som i dag delar det ryska folket

Från 2019
Uppdaterad 30.12.2019 05:21.

Vladimir Putin anses vara både stark och beslutsam, och efter tjugo år vid makten har han både anhängare och motståndare bland ryssarna.

Putin blev tillförordnad president på nyårsaftonen 1999.

President Boris Jeltsin var trött och alkoholiserad då han slutligen avgick från sin post. Skillnaden var enorm då den atletiska och nyktra Vladimir Putin tog över makten.

Det var nog ingen som anade att Putin skulle sitta kvar så länge och bli en så mäktig president.

Han var mer eller mindre okänd då han fick uppdraget som premiärminister i augusti 1999 och överraskningen var stor då Jeltsin valde just honom till sin efterträdare.

Historieläraren Ilja Demakov, som gillar Putins politik.
Bildtext Historieläraren Ilja Demakov gillar Putins politik.

Putin fascinerar omgivningen

I Vladimir Putins gamla hemstad Sankt Petersburg arbetar historieläraren Ilja Demakov som 2017 utsågs till årets lärare i Ryssland. Han har efter det upprepade gånger träffat presidenten.

- Man känner vibrationerna då man träffar en person som är aktiv både i tanke och gärning, och som är stark och bestämd. Det är intressant att vara i den atmosfären, säger Demakov.

Han anser att Putins största framgång som president ligger i att Ryssland nu har en bättre ekonomi än för tjugo år sedan.

Putin själv har förändrats lika mycket som Ryssland under de tjugo år han har lett landet. Ryssland har blivit rikare, och det sägs Putin också ha blivit.

I det här huset på Baskov pereulok i Sankt Petersburg växte Putin upp.
Bildtext I det här huset på Baskov pereulok i Sankt Petersburg växte Putin upp.
Bild: Kerstin Kronvall

Dalande popularitet

Men Putin har också blivit mera misstänksam och snabbare att kväsa minsta tecken på oppositionslust. I internationella frågor har han lämnat sina ursprungliga planer på att integrera Ryssland och istället isolerat landet.

Han är populär i Ryssland, men långt ifrån så populär som han var 2014 efter att Ryssland hade annekterat Krimhalvön. Då stödde 87 procent av ryssarna honom.

Fonden för opinionsmätning mätte i början av november Putins popularitet, och då var det knappt hälften av de tillfrågade som stödde honom. Han var emellertid den överlägset mest populära politikern i landet.

En av dem som verkligen inte gillar hans politik är Boris Visjnevskij, som är invald i stadsduman i Sankt Petersburg från oppositionspartiet Jabloko.

- Det är inte Putins förtjänst att vi nu har en starkare ekonomi, det beror bara på att världsmarknadspriset på olja har gått upp, säger Visjnevskij.

Boris Visjnevskij är missnöjd med Putin som president.
Bildtext Boris Visjnevskij är missnöjd med Putin som president.
Bild: Kerstin Kronvall

Vem kommer efter Putin?

Både Ilja Demakov och Boris Visjnevkij tror att Ryssland får en ny president då Putin mandatperiod går ut 2024. Men de tror det av olika orsaker.

Ilja Demakov tror att Putin själv vill ge över presidentposten till någon annan eftersom lite mera än tjugo år är en lång tid.

Rysslands konstitution.
Bildtext Det här exemplaret av Rysslands konstitution används då presidenten svärs in.
Bild: Kerstin Kronvall

- Eventuellt utser Putin en efterträdare, men någon färgstark regionpolitiker kan också komma i fråga, säger Demakov.

Boris Visjnevskij tror att folket inte längre står ut med samma ledare.

- Man kan inte tåla att samma person sitter kvar i mer än tjugo år och inte vill lämna makten, säger han.

Vad president Vladimir Putin själv vill är det få som vet. Han har ännu inte kommit med något besked om sina framtidsplaner men han har sagt att han hela tiden tänker på den saken.

Diskussion om artikeln