Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Julmirakel" i Österrike: Skidåkare låg begravd i fem timmar efter snöskred och överlevde

Från 2019
Österrikiska räddningsarbetare hjälper en man som begravdes i ett snöskred.
Bildtext Österrikiska räddningsarbetare hjälper den begravda mannen.
Bild: Bergrettung Groebming / EBU

En man i tjugoårsåldern har överlevt efter att ha begravts under en snömassa till följd av en lavin i Österrike. Räddningsarbetare kallar händelsen ett "julmirakel".

Den 26-åriga mannen hade på onsdag begett sig ut längs en skidrutt i förbundslandet Steiermark i Österrike. Han återvände inte vid den utlovade tidpunkten vilket ledde till att hans familj och vänner larmade räddningstjänsten.

Räddningsarbetarna lyckades lokalisera mannen bara två timmar efter att ha larmats. Han hittades under drygt en meter snö tack vare sin nödsändare och dess elektromagnetiska nödsignal.

Lokal polis och räddningsarbetare hjälptes åt för att gräva fram mannen där han låg begravd i närheten av berget Mt Pleschnitzzinken.

"Händer bara en gång per tjugo år"

- Det går inte att röra sig under ett snötäcke som det här. Han hade otrolig tur att han hade en tillräckligt stor luftficka under snön vilket ledde till att han hade syre och kunde andas, säger räddningsarbetaren Stefan Schröck till det österrikiska rundradiobolaget ORF.

Den räddade mannen led enbart av hypotermi när han grävdes fram.

Enligt Schröck är det mycket sällsynt att någon överlever fem timmar under snön efter ett snöskred. Enligt honom händer det bara en gång per tjugo år.

Om du inte hittades inom de första 15 minuterna efter lavinen är dina överlevnadschanser magra. Om du ska överleva mer än en timme behöver du syre.

Källor: BBC

Diskussion om artikeln