Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny tvåpoängskväll för formstarke Patrik Laine – hyllades av tränaren trots förlust: ”Spelade med stort självförtroende”

Från 2019
Patrik Laine i Winnipeg Jets.
Bildtext Patrik Laine i farten.
Bild: All Over Press

Fem poäng på tre matcher. Patrik Laine håller hög nivå för tillfället. Men mot St. Louis räckte det inte hela vägen då gästerna åkte iväg med full poängpott efter förlängning. Juuso Riikola såg i sin tur till att öppna målkontot på Juuse Saros bekostnad.

Patrik Laine var en av sommarens största frågetecken. Visst, han kunde göra mål, men var han värd ett liknande monsterkontrakt som JVM-lagkamraterna Mikko Rantanen och Sebastian Aho fick?

Resultatet: ett så kallat brokontrakt på två år med lägre lön. En andra chans att visa att han är värd mycket mer.

Det är precis vad Laine gör som bäst.

Då Winnipeg Jets stod värd för St. Louis Blues natten till lördag finsk tid noterades Laine för två assist. Den senare passningspoängen kom på Blake Wheelers 4–4-mål i slutet av period tre.

Men i förlängningen var gästerna vassare.

– Det finns ändå många saker vi kan ta med oss till bortamatchen mot dem i övermorgon. Vi hade chanserna att ta två poäng i kväll. De spelade som vi visste att de skulle spela, men de är ett ganska tufft lag att spela mot, säger Laine efter matchen.

– Men till exempel power playt fungerade riktigt bra, fortsätter han.

Winnipeg gjorde ett mål i numerärt överläge i matchen. Men tränaren Paul Maurice skriver under Laines analys.

– Hela power play-linan spelar med stort självförtroende just nu. De såg till att tända gnistan för oss i dag. Jag lät dem köra så gott hela power playt då vi fick chansen just därför, säger han.

Laine har nu noterats för 37 poäng på 36 matcher den här säsongen. Endast Teuvo Teräväinen (38) och Aleksander Barkov (40) ligger före honom i den finländska poängligan.

Pittsburgh spökar fortfarande för Rinne – sedan nätade Riikola

Våren 2017 ställdes Nashville mot Pittsburgh i Stanley Cup-finalserien. En mardrömslik finalserie ur framför allt Pekka Rinnes perspektiv.

Den reslige målvakten fick bytas ut flera gånger – och Rinne gick samma öde till mötes då lagen möttes under nattens omgång. Pittsburgh satte in tre puckar på sex försök och Juuse Saros fick ta över som målvakt.

Det hjälpte dessvärre inte. Pittsburgh åkte iväg med poängen med 5–2 på tavlan. Matchens sista målskytt? Ingen annan än Juuso Riikola.

Riikola utnyttjade ett stillastående Nashville-försvar då han så gott som själv vandrade upp till kassen med pucken, misslyckades med två (!) skott men fick sedan med sitt tredje försök panga in den förbi Saros.

Riikolas första mål i NHL. Hela 14 olika spelare noterades för poäng för Pittsburgh i matchen. Riikola noterades dessutom för en assist.

– När hera laget klarar av av producera offensivt på det här sättet så kommer man sannolikt av att vinna. En fin seger, säger tränaren Mike Sullivan efteråt enligt AP.

Aho nätade igen – Kakko osynlig i comebacken

Finlands främsta NHL-målskytt för tillfället lystrar till namnet Sebastian Aho. Under nattens omgång blev det ytterligare en fullträff för Carolina-forwarden.

Aho noterades för 3–4-reduceringsmålet i början av den tredje perioden då Hurricanes gästade New York Rangers. Målet blev Carolinas sista i matchen.

Poängen stannade med andra ord i det stora äpplet och slutsiffrorna skrevs 5–3.

Kaapo Kakko gjorde i sin tur sin första match på en vecka, men noterades inte för poäng. Sammanlagt blev det drygt elva minuter på isen för andravalet i sommarens draft.

Säsongens nionde för Kapanen

Kasperi Kapanen noterades i sin tur för ett mål då hans Toronto Maple Leafs slog New Jersey Devils med 5–4 efter förlängning. Kapanen stod för 3–2-målet fem minuter in i den andra perioden.

Strax innan det hade Sami Vatanen passat fram Nikita Gusevs 2–2-mål.

Målet är Kapanens nionde för säsongen. Se video på fullträffen (videobilder från Viasat):

Programmet är inte längre tillgängligt

Poängbäst för Toronto var John Tavares och William Nylander, som båda stod för 1+2. Tavares noterades för det kvitterande 4–4-målet i tredje, medan Nylander satte det avgörande målet i förlängningen.

För Maple Leafs del var segern den sjätte på raken. Laget ligger som bäst tvåa i Atlantic-divisionen.

Resultat, NHL:

Buffalo – Boston 0–3
BUF Jokiharju 0+0, -1, 20:02
BUF Ristolainen 0+0, -2, 24:33

New Jersey – Toronto 4–5 e.fl.
NJD Vatanen 0+1, +1, 19:01
TOR Kapanen 1+0, +1, 19:52

NY Rangers – Carolina 5–3
NYR Kakko 0+0, +/- 0, 11:14
CAR Aho 1+0, +/- 0, 20:18
CAR Haula 0+0, -1, 19:58
CAR Teräväinen 0+1, +1, 19:34

Washington – Columbus 2–1 e.fl.
CBJ Korpisalo 34/36

Colorado – Minnesota 4–6
COL Donskoi 0+0, -1, 14:45
COL Rantanen 0+1, -1, 22:08

Nashville – Pittsburgh 2–5
NSH Rinne 3/6 14:50
NSH Saros 17/19 42:22
NSH Mi. Granlund 0+0, -2, 20:12
PIT Riikola 1+1, +4, 14:29

Winnipeg – St. Louis 4–5 e.fl.
WPG Laine 0+2, +2, 26:01

Chicago – NY Islanders 5–2
CHI Määttä 0+0, +1, 15:30

Edmonton – Calgary 1–5
EDM Koskinen 20/24 36:54

Anaheim – Vegas 4–3

San Jose – Los Angeles 2–3 e.fl.

Diskussion om artikeln