Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Ny övning i målskytte för Juniorlejonen, hur många blir det mot Kazakstan?

Från 2019
Uppdaterad 29.12.2019 16:07.
Programmet är inte längre tillgängligt
Junior-VM i ishockey: KAZ-FIN (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det finländska JVM-tåget hittade snabbt tillbaka till rälsen. Juniorlejonen slog lekande lätt Slovakien med 8–1. Ett slovakiskt lag som i sin tur vann över Kazakstan i premiären. I dag är det Finlands tur att möta Kazakstan. Ni kan säkert gissa vem som kommer att vinna den matchen.

Kazakstan–Finland

Junior-VM i ishockey, gruppspel i Trinec, Tjeckien.
Start klockan 16 söndag 9 december.
Matchen direktsänds på TV2 och Arenan med Christoffer Herberts som kommentator på svenska.

Juniorlejonens läge: Fortsätt där det slutade senast

Visst, Slovakien var erbarmligt dåligt, men det fanns väldigt mycket positivt i Finlands insats under lördagens utklassningsseger med 8–1.

Juniorlejonen var skäret före hela matchen och vann samtliga tre perioder. Laget lyckades på bred front, 16 av 19 spelare fick sitt namn i poängprotokollet. Laget gjorde många mål i spel med 5 mot 5 men lyckades också med målskyttet både i numerärt överläge och numerärt underläge. Både backar och anfallare hittade rätt och målvaktsspelet var strålande igen.

Nu gäller det bara att fortsätta på samma sätt. Det som avgjorde mot Slovakien var att inställningen från start var den rätta, redan under de första fem minuterna visade Finland var skåpet ska stå. Mer av den varan bara så blir också matchen mot Kazakstan en odramatisk historia som endast fungerar som uppladdning för torsdagens kvartsfinal.

Kazakstans läge: Hopplöst, för att vara ärlig

Kazakstan gjorde två hyfsade matcher mot Schweiz och Slovakien under JVM:s två första omgångar men förlorade bägge, med 3–5 respektive 1–3. När laget nu ska möta Finland och Sverige i de två sista gruppspelsmatcherna är slaget om en kvartsfinalplats i praktiken redan förlorat.

Nu handlar det om att hitta rätt känsla inför de kommande nedflyttningsmatcherna, men så starka som samtliga fem lag är i den andra gruppen finns det absolut inget som tyder på att Kazakstan har någon chans att vinna bäst-av-tre-serien som avgör vem som åker ur och ersätts av Österrike i nästa VM.

Klasskillnaden mellan Kazakstan och topplagen i VM är inget annat än brutal. De finländska landslagsspelarna har laddat upp för JVM genom att spela stenhårda klubblagsmatcher på herrnivå i FM-ligan. Samtidigt har Kazakstan förlorat träningsmatcher mot landslagen från Rumänien och Litauen.

Utropstecknet! Grupperna som dag och natt

I gruppen som spelas i Ostrava: Ryssland har slagit Kanada som har slagit USA som har slagit Tyskland som har slagit Tjeckien som har slagit Ryssland.

Samtliga fem lag har tre poäng efter två omgångar, ett getingbo med fem skickliga juniorlandslag.

Samtidigt i Trinec-gruppen: Sverige och Finland i en klass för sig, defilerar in i knockoutskedet efter att ha avgjort gårdagens matcher redan i de första perioderna.

För Juniorkronornas och Juniorlejonens del handlar allt redan nu om att vässa formen inför knockoutskedet på torsdag. För lagen i den andra gruppen är det strid på kniven och tajta matcher hela vägen. Vad det betyder för kvartsfinalerna återstår att se.

Och en sak till gällande Sverige. Blågult är redan nu det enda laget i årets JVM som inte förlorat. Resten kan bevisligen inte ens spela två omgångar utan att åka på stryk, Juniorkronorna har 50 raka gruppspelsmatcher utan förlust. Smått ofattbart.

Håll koll på:

Aatu Räty, Finland

Turneringens yngsta spelare behövde inte lång tid på sig för att presentera sig för hockeyvärlden. Redan i premiären mot Sverige visade han lovande tag och mot Slovakien smällde det. I turneringens fjärde period fick han sin första passningspoäng och i den femte perioden gjorde han första målet då han elegant satte in pucken köksvägen.

Hajpen stiger kring spelaren som just nu tippas gå som etta i NHL-draften 2021. Och Kazakstan borde vara en minst sagt lämplig motståndare för att fixa mer innehåll till TSN:s highlightklipp inför kommande draft.

Maxim Musorov, Kazakstan

Fem spelare har gjort tre mål hittills i VM och delar ledningen i skytteligan. En av dem kommer faktiskt från Kazakstan.

Maxim Musorov har gjort tre mål på totalt sex skott och har svarat för 75 procent av Kazakstans fullträffar hittills i VM. Yttern spelar oftast för Barys Nur-Sultans juniorlag Snezhnye Barsy i MHL, men har också hunnit debutera för A-laget i KHL. Finland är varnat.

Tidigare möten:

Finland har mött Kazakstan i JVM fyra gånger tidigare. Juniorlejonen har (givetvis) vunnit alla fyra med målskillnaden 31–2.

För ett år sedan i Victoria vann Finland med 5–0 efter att bland andra Kaapo Kakko gjort mål. Matchens största profil var utan tvekan Kazakstans målvakt Demid Jeremejev som stod för 51 räddningar. Keepern belönades efter matchen med stående ovationer av en lyrisk kanadensisk publik, tveklöst karriärens höjdpunkt för Jeremejev som den här hösten vaktat målet i HK Temirtau i den kazakstanska ligan med en räddningsprocent på 89.

Senast Kazakstan var uppe i A-divisionen före fjolåret var för elva år sedan, då Juniorlejonen vann med 7–1 i en match där Teemu Hartikainen var enda tvåmålsskytt.

Året innan skrevs segersiffrorna 5–0, enda tvåmålsskytt då en annan A-landslagsräv, Joonas Kemppainen.

När Finland blev världsmästare i början på 1998 möttes länderna faktiskt i kvartsfinal. På nyårsafton -97 i Helsingfors ishall blev det hemmaseger med 14–1.

Finlands femmor mot Slovakien:

1:
20 Matias Maccelli – 25 Antti Saarela – 15 Lenni Killinen
29 Kim Nousiainen – 33 Lassi Thomson

2:
21 Patrik Puistola – 27 Kristian Tanus – 18 Joonas Oden
4 Ville Heinola – 3 Anttoni Honka

3:
12 Eemil Erholtz – 23 Ville Petman
9 Toni Utunen – 5 Mikko Kokkonen

4:
35 Aku Räty – 34 Aatu Räty – 24 Sampo Ranta
2 Santeri Hatakka – 6 Peetro Seppälä

Tipset:

Kan bara sluta på ett sätt, frågan är hur stora de finländska segersiffrorna blir. Går ut lugnt, säger 5–1 till Finland, men är beredd på mer.

Diskussion om artikeln