Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fångutväxling mellan Ukraina och proryska separatister avslutad – ska handla om 200 fångar

Från 2019
Uppdaterad 29.12.2019 17:06.
Glada fångar i samband med utväxlingen vid gränsposteringen Majorsk nära staden Horlivka, i Donetsk-regionen.
Bildtext Glada fångar i samband med utväxlingen vid gränsposteringen Majorsk nära staden Horlivka, i Donetsk-regionen.

På söndag morgon inleddes en större fångutväxling i östra Ukraina. Utväxlingen sker enligt modellen "alla mot alla" som Ukrainas president Volodymyr Zelenskij och Rysslands president Vladimir Putin kom överens om under ett möte i Paris tidigare i december.

Presidenterna Zelenskij och Putin kom överens om fångutväxlingen då den så kallade Normandiegruppens statschefer samlades i Paris den 10 december. Enligt överenskommelsen skulle utväxlingen ske före slutet av december.

Redan efter mötet konstaterade Svenska Yles medarbetare Kerstin Kronvall att fångutväxlingen kanske var det bästa resultatet av Normandiemötet rent mänskligt sett. Vad gäller övriga delar av överenskommelsen från mötet så är det betydligt osäkrare vad som förverkligas och hur.

Inför utväxlingen uppgav separatistkällor att totalt 142 fångar skulle friges på söndagen. De proryska separatisterna skulle släppa 55 fångar och den ukrainska regeringen 87 fångar.

Utväxlingen skedde vid gränsposteringen Majorsk nära staden Horlivka, i Donetsk-regionen, där också tidigare fångutväxlingar skett. Fångarna skulle identifieras och verifieras innan de kunde åka vidare.

Ett OSSE-märkt fordon passerar en ukrainsk soldat på väg mot gränsposteringen Majorsk. OSSE övervakade fångutväxlingen.
Bildtext Ett OSSE-märkt fordon passerar en ukrainsk soldat på väg mot gränsposteringen Majorsk. OSSE övervakade fångutväxlingen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Kiev och de proryska separatisterna har utväxlat fångar flera gånger. Senast i en stor utväxling i december 2017 lämnade Ukraina över 230 proryska fångar till rebellerna som i sin tur släppte 70 fångar.

I september i år skedde en uppmärksammad fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina där sammanlagt ett 70-tal ryssar och ukrainare ingick.

Fångar gick mot sina bussar vid Majorsk på söndagen. De flesta var inte bekymrade över att bli identifierade, men en del av dem täckte sina ansikten.
Bildtext Fångar gick mot sina bussar vid Majorsk på söndagen. De flesta var inte bekymrade över att bli identifierade, men en del av dem täckte sina ansikten.

Under söndag eftermiddag uppgav olika källor olika siffror på hur många fångar som respektive sida släppte i dagens utväxling.

Sent på eftermiddagen uppgav presidentkansliet i Ukraina att de proryska separatisterna hade släppt 76 fångar som nu har nått säkerhet och befinner sig i regeringskontrollerat område.

Ukrainska fångar som frigivits av proryska separatister bjöds på mat strax efter att de fått lämna gränsposteringen.
Bildtext Ukrainska fångar som frigivits av proryska separatister bjöds på mat strax efter att de fått lämna gränsposteringen.

Separatisterna i sin tur meddelade att de fått ta emot 124 fångar som frigivits av ukrainska myndigheter.

Det skulle betyda att totalt 200 fångar ingick i söndagens utväxling. Enligt nyhetsbyrån Reuters lät det ukrainska presidentkansliet dessutom förstå att det här nu faktiskt var alla de fångar som fanns kvar av dem som fängslats under konflikten. Att man alltså följt principen "alla mot alla".

Men det kan gott hända att den bedömningen ännu ändras.

Ivan Katisjevs mamma Ljudmila kramade om honom då han äntligen frigivits.
Bildtext Ivan Katisjevs mamma Ljudmila kramade om honom då han äntligen frigivits.

Den nu aktuella utväxlingen har väckt en del ilska i Kiev. Upprördheten gäller främst det att Ukraina nu också släppte kravallpoliser som är misstänkta för att ha skjutit ihjäl demonstranter under Euromajdan-protesterna i Kiev vintern 2014.

Källor: AFP, Reuters, AP, Tass

Diskussion om artikeln