Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fyrverkerierna under nyårsfirandet är en stressfaktor för många djur – viktigast är att man själv håller sig lugn, säger veterinär

Från 2019
Corgi ligger med tassen på en julklapp framför en julgran.
Bildtext Djur kan bli stressade av de höga smällarna från fyrverkerier.
Bild: Mostphotos / Serhii Mostovyi

Nyårsfirandet närmar sig och för djur kan fyrverkerierna vara en stressfaktor, men det finns saker som man som ägare kan göra för att djuren ska hålla sig lugna och inte blir rädda.

- Det man i första hand ska tänka på är att hålla sig själv lugn. Om man håller sig lugn runt ett stressat djur så vill djuret också bli lugnare, säger veterinär Gisle Sjöberg.

- Till och med den lugnaste hunden kan bli stressad om man jagar upp situationen runt den. Det samma gäller andra djur.

Sjöberg berättar att en annan bra tumregel för att hålla djuren lugna är att inte göra stora förändringar i vardagen under dagarna före nyårsafton.

Det man i första hand ska tänka på är att hålla sig själv lugn. Om man håller sig lugn runt ett stressat djur så vill djuret också bli lugnare.

― Veterinär Gisle Sjöberg

Vissa små saker kan däremot vara bra att göra.

- Man kan flytta djurets bädd till en lugn plats i hemmet, ha på någon musik som dämpar ljudet av raketerna, gå en lång promenad tidigt på morgonen så att djuret blir naturligt trött på kvällen och så är det viktigt att man själv inte reagerar på smällarna.

Mediciner mot djurens ångest

Om ingenting som man gör fungerar så finns det också både receptbelagda och receptfria mediciner som kan hjälpa djuret med rädslan och ångesten.

Sjöberg har själv använt i sin praktik en hel del av preparaten som är baserade på mjölkprotein.

De baserar sig på den lugnande effekt som diande har på till exempel valpar och kattungar.

- För att det ska fungera så kräver det däremot att djuret får av preparatet en längre tid, men det fungerar inte alltid på alla.

Sjöberg förklarar att det är kännetecknande för de receptfria preparaten att man måste ge av dem till djuren en längre tid för att de ska ha någon inverkan.

Fyrverkerier
Bildtext Fyrverkerier kan orsaka stress och ångest för många djur.
Bild: Mostphotos

- Man ska gärna ge av det upp till en månad före den stressande situationen.

- Jag tycker att de här preparaten är en mer naturlig behandling än att ge djuren sömnmedel, men det och ångestdämpande mediciner är också mycket bra för att hjälpa med djurets värsta ångest, berättar han.

Om situationen ändå kräver att djuret behöver receptbelagda lugnande mediciner är det viktigt att inte lämna djuret ensam.

- Man måste se till att man är där om någonting händer. Djuret kan exempelvis reagera kraftigare på medicinen och somna helt. Om det mår illa eller spyr så kan någonting sätta sig i luftröret.

Sjöberg berättar att det är sällan något sådant händer, men att man ändå alltid ska stanna kvar med djuret.

Täck för fönstren

Det är inte bara hundar och katter som kan vara rädda för fyrverkerier. Hästar kan exempelvis också reagera starkt på dem.

- Hästarnas naturliga instinkt är att springa bort när de blir rädda, men det är ju svårt att göra någonting med ett djur som väger 500 kilogram och blir rädd. Det kan vara farligt för en själv också, påpekar Sjöberg.

Hevonen karsinassaan Tuomarinkylän Ratsastuskoululla
Bildtext Hästar kan också påverkas av fyrverkerier.
Bild: Laura Hyyti / Yle

För att göra hästarnas nyår lugnare kan man sätta bomull i öronen om de är vana vid det för att dämpa ljudet av fyrverkerier. Man kan också stänga dörrarna och fönstren i stallet.

- Dessutom kan man täcka för fönstren så att de inte heller ser ljuset från raketerna. Det samma kan man göra hemma, tipsar Sjöberg.

Diskussion om artikeln