Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Influensan når snart epideminivå i Finland - omkring 900 000 har redan vaccinerat sig

Från 2019
Uppdaterad 29.12.2019 16:25.
Vaccinering ges i armen.
Bildtext Två veckor efter vaccineringen ger vaccinet skydd mot influensan.
Bild: Copyright © Michael Folmer, All Rights Reserved.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd, THL, är det inte för sent att ta influensavaccin för den som vill skydda sig mot influensan. Influensan klassas inte ännu som en epidemi i Finland.

- Det är på inga vis onödigt eller för sent att ta vaccinet, säger influensaexperten Niina Ikonen på THL till nyhetsbyrån STT.

Institutet för hälsa och välfärd, THL, påminner om att det dröjer upp till två veckor före vaccinet skyddar mot influensan.

Många fall i Norra Karelen

THL upprätthåller en databas över de influensafall som hittills bekräftats. Enligt THL har bekräftade fall påträffats i alla åldersgrupper och runtom i landet.

Influensa-aktiviteten är i nuläget hög endast i Norra Karelen, medan antalet fall är måttliga i Egentliga Finland, Satakunta, södra Österbotten, södra Savolax och Lappland.

I alla andra regioner klassificerar THL influensa-aktiviteten som låg.

I vissa sjukvårdsdistrikt är fallen så många att det redan går att tala om en influensaepidemi, men på nationell nivå är epidemin inte ännu här.

900 000 har tagit vaccinet

THL uppger att omkring 900 000 finländare har vaccinerat sig per slutet av denna vecka.

Totalt har THL införskaffat 1,7 miljoner doser injicerbara influensavaccin och närmare 120 000 vaccindoser som ges med nässpray åt 2 till 6-åriga barn.

Uppskattningsvis hälften av dem som smittas av influensaviruset insjuknar i influensa. Symptomen varierar från person till person, men de vanligaste symptomen är hög feber, muskelsmärta, huvudvärk och illamående.

Diskussion om artikeln