Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veckoslutsläsning: Så här klarar ditt husdjur av nyårsfirandet, Frozen 2 stöder samisk identitet och är det dags att skippa köttet på idrottsevenemang?

Från 2019
Corgi ligger med tassen på en julklapp framför en julgran.
Bildtext Med våra enkla tips kan du ge ditt husdjur det nyårsfirande som det förtjänar.
Bild: Mostphotos / Serhii Mostovyi

Här är några lästips för söndagen.

Snart är det nyår. Tyvärr är det många djur som inte njuter av nyårsraketerna, men vi har samlat några tips på hur du kan beakta ditt husdjur under nyårsfirandet. Det viktigaste är att man själv håller sig lugn, säger en veterinär som vi har pratat med.

Över 10 000 småsparare har redan öppnat ett så kallat aktiesparkonto, som möjliggör aktieaffärer utan skatt på utdelningen, så länge dividenden inte lyfts från kontot. Om du är intresserad av att skapa ett dylikt, ska du klicka på den här länken.

Och om du fortfarande är intresserad av aktiesparkontot, så kan vi rekommendera en video där placeringsbloggaren Pia-Maria Nickström berättar om hur du ska komma igång med sparandet. Det är inte så svårt som det låter.

Filmen Frozen 2 - eller Jikŋon 2 - är den första animerade Disneyfilmen som dubbats till nordsamiska. Vi har träffat Maija Puromies som jobbar med samhälleliga frågor som gäller samer för att prata om vad filmen betyder för den samiska kulturen.

Missade du diskussionen om vegekorv på idrottsevenemang i Finland? Ingen fara. Sportjournalisten Sebastian Backman säger att det är dags att slopa vegekorven på idrottsevenemang. Håller du med?

Ha en fin fortsättning på söndagskvällen!