Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Japansk favoritseger när backhopparnas klassiker startade – enda finländska hoppet förlorade mot tysk från nationella gruppen

Från 2019
Ryoyu Kobayashi firar efter segern i Oberstdorf.
Bildtext Ryoyu Kobayashi har vunnit fem raka tävlingar i den tysk-österrikiska backveckan.
Bild: AFP / Lehtikuva

Japanskt i topp var en lågoddsare inför starten på den tysk-österrikiska backveckan. Ryoyu Kobayashi höll för trycket och tog kommandot i klassikern.

Det blev en väntad segrare när den tysk-österrikiska backveckan startade i Oberstdorf. Världscupledaren Ryoyu Kobayashi vann premiären med drygt nio poängs marginal före tysken Karl Geiger.

Kobayashi noterade hela tävlingens längsta hopp när han fick upp 138 meter i den första omgången.

Därmed inledde japanen på samma sätt som för ett år sedan. Då gick Kobayashi hela vägen och blev den tredje genom tiderna att vinna samtliga fyra tävlingar i backveckan.

Fortsätter på nyår

Om segraren var en lågoddsare var det också väntat att det finländska laget skulle ha en tung dag i hopptornet. Två av tre hoppare kvalade inte in till tävlingen och Antti Aalto missade finalomgången.

Aalto hoppade 119 meter och förlorade sin duell mot tysken Luca Roth. Roth tillhör den nationella gruppen i Tyskland, skriver STT.

– Hoppet var hyfsat, men det fattades den kraft som hade behövts för att komma längre. Jag är inte helt nöjd. Det finns rum för förbättring, säger Aalto till Yle.

Förbundskaptenen Lauri Hakola var missnöjd.

– Det är en besvikelse.

Backveckan fortsätter på nyårsafton med kval i Garmisch-Partenkirchen. På nyårsdagen väntar den klassiska nyårsbackhoppning i Garmisch.

Både kvalet och tävlingen sänds i TV2 och på Arenan.

Backhoppning, världscupen:

Tysk-österrikiska backveckan, 1/4:
1) Ryoyu Kobayashi, Japan 305,1 poäng
2) Karl Geiger, Tyskland 295,9 poäng
3) Dawid Kubacki, Polen 294,7 poäng
4) Stefan Kraft, Österrike 291,2 poäng
5) Piotr Zyla, Polen 281,5 poäng
---
37) Antti Aalto, Finland 115,4 poäng