Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA genomförde flygräder mot Iranstödd Hizbollah-milis i Irak och Syrien - "lyckade anfall" kan få fortsättning

Från 2019
En arkivbild på milismän från Kataib Hizbollah och en kista prydd med deras flagga. Bilden är tagen under en begravning 2015 då många av milismännen dog i strider mot IS i Irak.
Bildtext En arkivbild på milismän från Kataib Hizbollah och en kista prydd med deras flagga. Bilden är tagen under en begravning 2015 då många av milismännen dog i strider mot IS i Irak.

USA anföll på söndagen Iranstödda Hizbollahs Kataib-brigader i västra Irak och i östra Syrien. Flygattackerna var en vedergällning för en raketattack mot en militärbas i norra Irak i fredags, där flera amerikaner kom till skada och en dödades.

USA:s försvarsminister Mark Esper höll en presskonferens tillsammans med utrikesminister Mike Pompeo natten till måndagen på Mar-a-Lago, president Donald Trumps tillflyktsort i Florida. De hade flugit dit för att informera presidenten om flygattackerna i Mellanöstern.

Enligt Esper genomfördes räderna för att försvara amerikansk personal och amerikanska intressen i Irak och de riktades mot fem mål knutna till den Iranstödda shiitiska milisgruppen Kataib Hizbollah.

Hizbollahs Kataib-brigader, har varit verksamma främst i Irak, men också i Syrien.

- Målen vi anföll inkluderade tre mål i västra Irak och två mål i östra Syrien som var antingen kommandocentraler eller vapenlager för Kataib Hizbollah, sa Esper.

Den 14 december sjöng president Trump och försvarsminister Esper nationalsången tillsammans på den traditionella matchen i amerikansk fotboll mellan lag från USA:s armé och USA:s flotta.
Bildtext Den 14 december sjöng president Trump och försvarsminister Esper nationalsången tillsammans vid den traditionella matchen i amerikansk fotboll mellan lag från USA:s armé och USA:s flotta.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt Esper var anfallen "lyckade" och alla piloter och F15-jaktplan återvände oskadda till sina baser.

Esper hotade också med fortsatta anfall om de behövs som självförsvar eller för att avskräcka Iran och Iranstödda miliser.

Kataib-brigaderna anklagas för attacker mot amerikanska mål

Nyhetsbyrån Reuters citerar irakiska källor som uppger att åtminstone 25 milismän dödades i de amerikanska flygattackerna mot Kataib Hizbollah i Irak.

USA anklagar Kataib Hizbollah för upprepade angrepp mot baser i Irak där amerikanska soldater är stationerade.

I fredags dödades en civilanställd amerikansk medborgare och fyra amerikanska soldater skadades i en raketattack mot en irakisk militärbas strax utanför Kirkuk, i norra Irak.

Kataib Hizbollah leds av Abu Mahdi al-Muhandis och han beskrivs som en av Iraks absolut mäktigaste män. Brigaderna ingår i den shiitiska "armén" eller paraplyorganisationen för flera shiamuslimska milisgrupper, PMF (Popular Mobilization Forces).

Al-Mohandis stred mot amerikanerna under Irakkriget och hans milismän har haft en central roll också i striderna mot terrorgruppen IS, delvis med stöd av USA.

Milismän från Kataib Hizbollah visade upp segertecknet och en IS-flagga efter strider mot IS i oktober 2014.
Bildtext Milismän från Kataib Hizbollah visade upp segertecknet och en IS-flagga efter strider mot IS i oktober 2014.

De shiamuslimska milisgrupperna i Irak har anklagats för oproportionerligt våld mot irakiska demonstranter under de senaste månaderna.

Hundratals demonstranter har dödats av irakiska säkerhetsstyrkor under de senaste månadernas protester mot landets korrupta elit och mot det iranska inflytandet över Irak.

Protesterna har tvingat premiärminister Adel Abdul-Mahdi att avgå, men han fungerar som tillförordnad premiärminister. Han har kommenterat söndagens amerikanska flygräder med att han försökte få USA att avblåsa dem.

Källor: Reuters, AP, AFP

Diskussion om artikeln