Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kinesiska forskare döms till fängelse för sina experiment med genmodifiering av mänskliga embryon

Från 2019
Den här bilden är tagen i Hongkong i november 2018 då He Jiankui presenterade sitt kontroversiella experiment på tvillingflickorna.
Bildtext Den här bilden är tagen i Hongkong i november 2018 då He Jiankui presenterade sitt kontroversiella experiment på tvillingflickorna.
Bild: /All Over Press

Den kinesiska forskaren He Jiankui och två av hans kolleger har dömts till fängelsestraff och stora böter för påstådd genredigering av bebisar. Deras forskning har väckt många frågor och häftig kritik i Kina och i omvärlden.

Det var i november 2018 som den kinesiske fysikern He Jiankui chockade världen då han berättade att han använt gensaxen CRISPR/Cas9 på DNA:t hos två tvillingflickor i embryostadiet för att göra dem resistenta mot hiv. Tvillingarna har en far som är hiv-positiv.

Då He berättade om sitt experiment var flickorna redan födda. Enligt honom hade han alltså tagit bort en gen (CCR5-genen) från flickornas DNA och de hade därmed fötts med ett skydd mot hiv-smitta.

Om Hes uppgifter stämmer så var det första gången ett sådant ingrepp gjorts.

He kunde inte besvara frågor om hur han finansierat sin forskning, och hur han informerat föräldrarna om alla potentiella risker med ingreppet. He har inte heller publicerat sina rön i någon vetenskaplig tidskrift så att andra forskare skulle ha kunnat granska hans forskningsresultat.

Enligt den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua föddes också en tredje baby som genmodifierats på motsvarande sätt på intitiativ av He.

Dömdes för "olagliga ingrepp"

Genast efter Hes presentation fick han sparken från sitt universitet, han sattes i husarrest och polisutredningen mot honom har pågått sen dess.

Nu har He dömts till tre års fängelse och böter på motsvarande 384 000 euro för olagliga ingrepp.

Två andra personer, Zhang Renli och Qin Jinzhou som också ska ha varit inblandade i experimenten fick litet lindrigare domar.

Källor: AP, AFP, Yle

Diskussion om artikeln