Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På Arenan: Flicklejonens ödesmatch – möter medaljsuget Tjeckien i kvartsfinal

Från 2019
Programmet är inte längre tillgängligt
Flickornas U18-VM i i ishockey: FIN-CZE (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Idag hissas eller krossas Flicklejonens medaljdrömmar, då de ställs mot ett minst lika medaljsuget och aggressivt Tjeckien i kvartsfinal. Nedsläpp klockan 17.30 – se matchen direkt på Arenan.

U18-VM för flickor, Bratislava, Slovakien. Finlands mål är att ta sig till final – men vägen dit är ännu lång. För första gången sedan 2015, då den nuvarande gruppindelningen infördes har Finland spelat i den tuffare gruppen med Kanada, USA och Ryssland.

Kanada och USA går direkt till semifinal, medan grupptrean Ryssland möter Sverige i kvartsfinal och Finland tar sig an B-gruppens etta Tjeckien.

Tjeckiens styrkor

– Tjeckien är ett spelskickligt lag, med flera duktiga individer, berättar Finlands chefstränare Mira Kuisma.

Hon lyfter specifikt fram MODO-backen Daniela Pejsova (1+1=2) som en av truppens skickligaste spelare. Hon berömmer också Tjeckiens målvaktsspel, framförallt Julie Pejsova. Hon är högerfattad, stor och täcker väldigt bra.

Finland och Tjeckien har mötts tre gånger tidigare, Finland har vunnit två gånger och förlorat en.

Finlands styrkor

Målvaktsspelet. Finland har två väldigt olika, men jämnstarka målvakter. Team Kuortanes Aino Laitinen är ganska liten, men snabb som en vessla och Borgåkeepern Kiia Lahtinen har en lugnare spelstil, men så är hon också aningen större och täcker mer yta.

Lahtinen fick stå i öppningsmatchen mot USA och Laitinen fick ta sig an både Kanada och Ryssland. I den senare matchen blev Laitinen utbytt efter två perioder och tippningen är att det är Lahtinen som inleder idag.

Dessutom har Finland backar som kan göra mål. Finlands lagkapten Nelli Laitinen är lagets effektivaste målskytt (2+1=3) och hennes backpar Sanni Rantala är truppens bästa poängplockare (1+3=4).

Men fullträffarna har hittills koncentrerats till förstalinan. För att nå medalj och framför allt final, som truppen har som målsättning, behöver Flicklejonen lyckas också på bredare front.

Kedjorna

Så här spelade Finland mot Ryssland igår:

Målvakter:
30 Aino Laitinen
31 Kiia Lahtinen

Första kedjan:
11 Nea Tervonen – 22 Kiira Yrjänen – 14 Sofianna Sundelin
8 Nelli Laitinen – 9 Sanni Rantala

Andra kedjan:
18 Tilli Keränen – 28 Pauliina Salonen – 21 Krista Parkkonen
12 Elli Suoranta – 3 Oona Koukkula

Tredje kedjan:
23 Sanni Vanhanen – 15 Oona Havana – 24 Sofia Nuutinen
6 Siiri Yrjölä – 4 Anni Timonen

Fjärde kedjan:
10 Anna-Kaisa Antti-Roiko – 26 Sanni Vartiainen – 19 Lisette Täks
2 Julia Ahlskog

Matchen sänds direkt på Arenan med start klockan 17.30 och kommenteras på svenska av Anki Karhu.

Diskussion om artikeln