Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stor oro i Columbus efter glödheta Joonas Korpisalos skada – tränaren rosenrasande efter tidtagningsmiss: "Vi förlorar både matchen och Korpisalo på grund av det"

Från 2019
Uppdaterad 30.12.2019 10:27.
Joonas Korpisalo värmer upp på isen.
Bildtext Det är oklart hur allvarlig Joonas Korpisalos skada är (arkivbild).
Bild: /All Over Press

Dramatiska scener utspelade sig i straffläggningen mellan Columbus och Chicago. Blue Jackets heta förstamålvakt Joonas Korpisalo skadade sig, Columbus förlorade och efteråt var tränaren John Tortorella rasande.

Joonas Korpisalo har varit en av NHL:s bästa målvakter på sistone.

Veckan innan jul valdes till finländaren en av veckans tre bästa spelare i ligan och med Korpisalo i målet har Blue Jackets tagit flera viktiga segrar på sistone.

Ässätprodukten har visat att han är en kompetent förstemålvakt denna säsong och burit ett enormt ansvar på sina axlar. Han har startat 31 av Columbus 39 matcher – bara Montrealstjärnan Carey Price har startat fler.

Korpisalos backup Elvis Merzlikins har startat de andra matcherna – utan att vinna en enda.

Därför orsakade nattens straffläggningsscener skrämselhicka för hockeyfolket i Columbus. Korpisalo skadade sig i samband med Chicagos första försök och fick hjälpas bort från rinken.

Därefter fick Merzlikins hoppa in. Lettländaren kunde inte stoppa Patrick Kane och Chicago knep extrapoängen i och med 3–2-segern.

Se hur Korpisalo skadade sig nedan (Viasats bilder).

Programmet är inte längre tillgängligt

"Han har varit en klippa"

I Columbuslägret var det oroliga miner efter Chicagomatchen. Kaptenen Nick Foligno hoppades på det bästa.

– Han har varit en klippa för oss ett tag. Förhoppningsvis är det inte så allvarligt.

– Han är den som vi skulle ha velat vinna för i dag, eftersom han spelade otroligt igen, sade Foligno på NHL:s webbplats.

Columbustränaren John Tortorella var flyförbannad efter matchen. Både förlusten och Korpisalos skada var något som domarna och ligan ska ha ansvaret för, menade tränaren.

– Vi förlorade både matchen och Korpisalo på grund av en kedjereaktion. Om slutets händelser skulle ha gått korrekt så skulle vi inte ha tappat vår målvakt eller förlorat, dundrade Tortorella bland annat på presskonferensen, före han stormade ur salen.

Tortorellas raseri bottnade i händelser i slutet av förlängningen. När Columbus fick powerplay med 19,2 sekunder kvar att spela, lät funktionärerna klockan i misstag gå ned till 18,1, utan att missen korrigerades.

När Blue Jackets sedan spelade powerplay fick Zach Werenski in pucken – tiondelar efter att slutsignalen ljudit. Enligt Tortorella berättade domarna för lagets kapten att man inte skulle granska tidtagningsmissen.

– Trots all den här förbannade teknologin som ska se till att saker blir rätt så blir vi snuvade på grund av att domarna, ligan och situationsrummet i Toronto är för envisa, slår Tortorella fast.

Får Vehviläinen chansen?

Ännu är det oklart vad Korpisalos smärtor handlade om. Ifall målvakten tvingas till vila kan det betyda att Veini Vehviläinen får chansen i NHL.

FM-ligans bästa målvakt förra säsongen har efter 14 matcher med Columbus farmarlag Cleveland Monsters en räddningsprocent på 92,0 och ett genomsnitt på 2,08 insläppta mål per match.

Clevelands andra målvakt har Matiss Kivlenieks spelat en match mer än Vehviläinen, men med betydligt sämre statistik.

Columbus spelar nästa match natten mot onsdag, då man tar emot Florida.

Cleveland Veini Vehviläinen sprutar vatten under ett spelavbrott.
Bildtext Veini Vehviläinen har spenderat denna säsong i farmarligan AHL.
Bild: David Kirouac/Icon Sportswire/AOP

Videomaterial från Viasat.

Diskussion om artikeln