Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Lokaltrafikens biljettpriser sjunker vid årsskiftet - så här mycket billigare blir din biljett

Från 2019
Ett resekort som hålls upp mot avläsaren på ett lokaltåg.
Bild: Karoliina Simoinen / Yle

Från och med årsskiftet kommer biljettpriserna för både lokaltrafiken i huvudstadsregionen och för fjärrtågen att sjunka. Så här förändras priset på din biljett.

Sänkningen gäller för både engångsbiljetter och periodbiljetter och det är främst längre resor som påverkas av förändringen.

Orsaken är att det är de resorna som har störst inverkan på utsläpp, om fler väljer att använda kollektivtrafik i stället för att ta bilen.

Enligt Helsingforsregionens trafik HRT fokuseras prissänkningen också till områden längre bort från Helsingfors centrum, eftersom det går färre turer och med en sämre geografisk täckning.

Tanken är att det ska synas tydligare i biljettpriset efter nyår.

Av de här anledningarna kommer priserna på AB-, BC- och C-biljetterna inte att förändras.

Så här förändras biljettpriserna:
BiljettypEnkelbiljett 2019Enkelbiljett 2020Periodbiljett 2019Periodbiljett 2020
ABC4,60 €4,10 €107,50 €96,70 €
BCD5,40 €4,10 €115,80 €96,70 €
CD4,20 €3,20 €98 €77,60 €
ABCD6,40 €5,70 €156,40 €139,70 €

I och med förändringarna i biljettsystemet kommer också biljetterna till Sveaborgsfärjan att upphöra.

Eftersom Sveaborg ligger innanför zon A kommer alla biljetter som gäller i den zonen i framtiden också att gälla på färjan.

Nya regler leder till dyrare biljetter hos återförsäljare

Från och med årsskiftet kommer försäljningsställen av biljetter att kunna uppbära serviceavgifter. Det här eftersom HRT slutar betala en provision till kiosker och butiker som säljer biljetter till lokaltrafiken.

R-kiosk övervägde tidigare under året att i och med förändringen sluta sälja biljetter till lokaltrafiken i sina kiosker.

Förra veckan meddelade företaget ändå att försäljningen kommer att fortsätta, och att man kommer att uppbära en serviceavgift beroende på biljettyp.

Också VR sänker vissa biljettpriser

Även fjärrtågen kommer att få delvis billigare biljettpriser. I det här fallet handlar det om förhandsköpta sparbiljetter.

I framtiden kommer de rabatter som barn, pensionärer, beväringar och civiltjänstgörare har rätt till också att gälla för dessa biljetter.

Den här förändringen trädde i kraft redan under måndagen den 30 december.

Diskussion om artikeln