Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Regnet har varit bra för grundvattnet, men mer regn behövs

Från 2019
Bil som kör i regn. Det kommer en störtskur.
Bildtext Vägar och åkrar har periodvis svämmat över av regn i höst, men mer behövs.
Bild: Yle/Marie Söderman

Hela hösten har det regnat mycket, mer än på länge. Det märks bland annat med högt vattenstånd och med vatten på många åkrar.

Men för grundvattnet är det här bra.

De senaste sex åren har sydvästra Finland nämligen varit torrare än normalt. Det regnade så lite att grundvattennivåerna tidvis varit alarmerande låga. Tills i år alltså. Detta år har det regnat mera än medeltalet.

- Grundvattennivåerna är ännu låga, och underskottet fylls långsamt, så vi hoppas att det regnar mer också på våren så grundvattenmagasinen fylls, säger Maria Mäkinen, som är grundvattenexpert vid NTM-centralen i Egentliga Finland.

Maria Mäkinen, en dam med rött, lockat hår, står vid en uttorkad damm.
Bildtext Maria Mäkinen är grundvattenexpert vid NTM-centralen.
Bild: Samuli Holopainen/Yle

Behövs det ännu mera regn?

- Det här börjar räcka för mig personligen, men eftersom grundvattennivåerna varit låga i så många år och eftersom vattenverken haft problem då vattnet i brunnar tagit slut, skulle det vara bra med mycket regn så vi når en normalnivå, säger Mäkinen.

Sydvästra Finland brukar ha en lång och fuktig höst, men skillnaderna är ändå stora mellan skärgården och fastlandet.

Åren 1981-2010 regnade det i medeltal 723 millimeter per år vid mätstationen på Åbo flygfält, 768 millimeter i Lövböle i Kimito och bara 549 millimeter på Utö i Korpo skärgård.

Men under slutet av 2010-talet har vi haft flera torrare år och flera heta somrar.

Grundvattennivåerna har länge varit låga, så det är bra att det nu har regnat mycket. Fram till slutet av november hade det i Åbo redan regnat mer än 600 millimeter, och i december har det kommit mycket till.

Dessutom har vattnet mest kommit i form av småregn som hållit på länge, så vattnet har hunnit sugas upp i marken.

Nya brunnar behövs då grundvattnet är lågt

Brunnsborraren Kristian Dahlbom i Kimito har haft mycket mer jobb under den långa perioden med lägre grundvattennivåer

- De senaste åren har vi haft bra med jobb då vattnet tog slut i ringbrunnarna, men nu har ringbrunnarna fyllts med vatten igen, säger Dahlbom.

Kristian Dahlbom, en man med skägg och mustasch, står farmför en blå bil med texten Dahlboms brunnsborrning.
Bildtext Kristian Dahlbom jobbar med att bygga brunnar.
Bild: Marko Ekström/Yle

Men man ska inte tro att problemen med grundvattnet är över bara för att det har regnat mycket den här hösten och vintern i sydvästra Finland. Vi har delvis haft tur att det har regnat mycket innan det blev kallare väder.

- Här har vi ingen tjäle ännu. Då marken inte är frusen sugs regnet bra upp i grundvattnet. Då är situationen en annan bland annat i mellersta Finland och i östra Finland där tjälen redan har gått i jorden, och där det heller inte har regnat lika mycket i år, säger Mäkinen.

Och det är inte bara privatpersoner som drabbats. På många mindre orter i sydvästra Finland är vattenverken nästan helt beroende av de grundvattentäkter man har på sitt område.

Vattenverken samarbetar därför också för att kunna erbjuda varandra dricksvatten vid en eventuell kris och det pågår flera projekt där man planerar rör mellan vattenverk.

- Men då det varit torrt så länge har alla haft problem att få vattnet att räcka till, så ingen har haft extra vatten att leverera till grannarna, säger Mäkinen.

- Grundvattennivåerna är ännu låga och underskottet fylls långsamt

― Maria Mäkinen

Eftersom grundvattennivåerna fortfarande är låga och kommunerna är beroende av vatten hoppas Maria Mäkinen på mer regn.

- Om man tänker på grundvattnet skulle det på våren gärna få regna mycket, så att grundvattenreservoarerna fylls på inför sommaren, säger Mäkinen.

Diskussion om artikeln