Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förföljandet av de föräldralösa barnen från al-Hol blev droppen: Tusentals finländare började följa Strömmingrörelsen

Från 2019
Uppdaterad 30.12.2019 16:22.
Skärmdump på strömmingsrörelsens Twitterkonto.
Bildtext Strömmingrörelsen har på några dagar samlat över 10 000 anhängare i sociala medier.

Tusentals finländare har gillat rörelsen Silakat (övers. Strömmingarna) i sociala medier. Både på Twitter och på Facebook har gruppen över tiotusen följare. Rörelsens mål är att utgöra en fredlig motvikt till en politik som provocerar fram hat och rasism.

Man uppger att man vill stå för människovärde, natur, vetenskap, jämlikhet och att man vill arbeta mot diskriminering, fascism, rasism, klimatförnekelse och en politik som strävar efter diskriminering.

Rörelsen är partipolitiskt obunden och planerar bland annat en åsiktsyttring, en "Fishmob" på Senatstorget i Helsingfors i början av februari.

Rörelsen grundades på juldagen och har vuxit i snabb takt.

Förföljelsen av barnen från al-Hol födde en motreaktion

Mannen bakom Strömmingrörelsen är Johannes Koski som arbetar inom spelbranschen. Han berättar att han startade rörelsen tillsammans med sina bekanta.

Inspirationen till rörelsen kommer från den italienska Sardinrörelsen. Det var den upphettade diskussionerna kring al-Hol som gjorde att Koski till slut kände ett behov att agera.

Under julen hämtades två föräldralösa barn från al-Hol lägret till Finland. Barnens ankomst sändes live på Youtube. Enligt strömmingsrörelsen går barnen att identifiera i de bilder som sändes på nätet och man uttrycker nu sin oro över att tjänstemän på grund av det här ska utsättas för maskinerad förföljelse.

- Hundratals personer såg sändningarna och skrev kränkande kommentarer om barnen. Man uppmanade också folk att gripa barnen och ta reda på tjänstemännens namn, skriver Johannes Koski i sin blogg.

Det är oklart om barnen verkligen gick att identifiera på bilderna. En person som filmade streamen berättar för Yle att man inte har visat barnen i streamen, men man kunde se andra bilder som tagits av barnen i andra sammanhang.

Bloggaren Saku Timonen skrev om barnen under julen och Johannes Koski baserar sin uppfattning av händelseförloppet på Timonens blogg.

- Barnen går att identifiera och i sociala medier jagade folk efter deras namn och vistelseort. En finländsk tjänstemans namn publicerades och man uppmanade folk att förfölja tjänstemannen så att hans e-post antagligen kommer att fyllas av skräp, skriver Timonen i sin blogg.

Enligt de uppgifter som Yle har stämmer det att videofilmernas upphovsmän sökte barnen på flygfältet.

Sardinrörelsen i Italien är populär bland unga

Strömmingrörelsen uppger att man har fått inspiration av den italienska sardinrörelsen som protesterar mot högerpopulisten Matteo Salvinis parti La Lega.

Det var fyra ungdomar från Bologna som startade sardinrörelsen som på några veckor växte till en massrörelse. Man ordnade en flashmob på Piazza Maggiore i Bologna och önskade 6000 demonstranter på plats. Flashmoben fick namnet “6000 sardiner mot Salvini”.

Man döpte rörelsen till sardinrörelsen eftersom folk på demonstrationer har det lika trångt som sardiner i en burk.

Dessutom har sardinerna en stark symbolkraft eftersom de som ensamma är små och svaga, medan de i flock framstår som mäktiga och starka.

Till arrangörernas förvåning och glädje kom det 15 000 demonstranter till torget. Många unga människor protesterade för att de har tröttnat på all smutskastning som sker i politiken.

De upplever att populisterna ger för enkla lösningar på problem som är mycket svårare att lösa än vad populisterna låter påskina.

Nolltolerans för fientligt språkbruk

Strömmingarnas strategi är att besvara rasistiska kommentarer i sociala medier med strömmings-emojin. De finländska strömmingarna uttrycker sin oro över förändringen i det politiska språkbruket.

- Också innanför riksdagshusets väggar får man dagligen höra rasism och osakligheter. Det här olämpliga agerandet påverkar också medborgarnas kommunikation med varandra negativt. Hat föder mera hat, skriver Johannes Koski i sin blogg.

Också om italienska sardinrörelsen är inspirationskällan, uppger strömmingrörelsen att man kommer att vara ett oberoende finländskt fenomen. Rörelsen stöder också arbetet för att stävja klimatförändringen, och för att öka respekten för ansvarsfull journalistik och vetenskaplig forskning.

Rörelsen har redan hunnit väcka uppståndelse i twitter då Centralhandelskammarens VD Juho Romakkaniemi berättade att han hade blivit portad från gruppen. Gruppens administratör berättade senare att portandet var ett misstag.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel skriven av Anu Leena Koskinen.

Diskussion om artikeln