Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nissans brottsmisstänkte förra vd flydde undan rättegång till Libanon

Från 2019
Uppdaterad 31.12.2019 06:13.
Det är tills vidare oklart hur Carlos Ghosn lyckades ta sig ut ur Japan där han var fri mot borgen
Bildtext Det är tills vidare oklart hur Carlos Ghosn lyckades ta sig ut ur Japan där han var fri mot borgen.
Bild: Alamy

Biltillverkaren Nissans sparkade styrelseordförande och vd Carlos Ghosn har flytt till Libanon, uppenbarligen för att undvika rättegång i Japan.

Ghosn var på fri fot mot borgen i väntan på en rättegång för misstänkta ekonomiska oegentligheter, som enligt planerna ska börja under våren.

Ghosn hade dömts till husarrest men han fick resa fritt i Japan med sin dotter. Det är tills vidare oklart hur han lyckades ta sig ut ur Japan men medier i Libanon uppger att Ghosn flög med ett privatplan från Turkiet till Libanon.

- Jag har inte flytt undan rättvisan, jag har flytt från orättvisa och politisk förföljelse, säger Ghosn i ett första uttalande där han lovar att informera medier nästa vecka om sina motiv och sin flykt.

- Jag kan äntligen kommunicera med medier och det börjar jag göra nästa vecka, lovar Ghosn, vars föräldrar är libanesiska.

Han föddes i Brasilien men tillbringade största delen av sin barndom i Libanon där han gick i en katolsk skola.

- Han är hemma, det är ett stort äventyr, konstaterade hans goda vän, tv-journalisten Ricardo Karam som också har intervjuat den förre vd:n flera gånger.

Varken Japan eller Libanon har ännu kommenterat hans flykt. Det japanska utrikesministeriets kanslichef besökte Beirut tidigare den här månaden men det är oklart exakt vad hans möten med Libanons president och utrikesminister handlade om.

Carlos Ghosn står med knäppta händer framför en Nissan-skylt.
Bildtext Carlos Ghosn sågs länge som en stjärna inom bilindustrin.
Bild: Kimimasa Mayama / EPA

Strävade efter allians med Renault

Den 65-årige Ghosn som bland annat misstänks för skattebedrägeri och andra ekonomiska oegentligheter, greps i fjol och hölls 120 dygn i rannsakningshäkte.

Han frigavs mot borgen i april medan han själv hela tiden har tillbakavisat anklagelserna. Hans advokater hävdar att det handlar om en konspiration som Nissans högsta ledning är inblandad i.

Avsikten skulle ha varit att förhindra en ännu närmare allians mellan Nissan och den franska biltillverkaren Renault som har samarbetat under namnet Renault-Nissan sedan år 2009.

Inom branschen betraktades Ghosn länge som en klart lysande stjärna då han lyckades vända Nissan, som var nära konkurs då han tog över.

Han kompenserades furstligt, vilket väckte stort missnöje, särskilt bland Renaults aktieägare. En del av åtalen mot honom handlar om att han skulle ha dolt en stor del av sina inkomster från Nissan sedan år 2010.

I Libanon betraktas Ghosn som något av en hjälte och det har höjts allt fler röster för att han skulle ta politiskt ansvar i landet, som länge har lidit av stora ekonomiska och politiska problem.

Många libaneser verkar vara stolta över Ghosn som talar flytande arabiska och som regelbundet besökte sitt forna hemland tillsammans med sin fru Carole Nahas som också har rötter i Libanon.

Diskussion om artikeln