Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

En liten bit av prärie kom till Esse i Pedersöre - bisonoxar strövar i Skrattlasskogen

Från 2020
Uppdaterad 07.01.2020 06:47.
Bisonoxar i Esse, Pedersöre
Bild: YLE/Raila Paavola

Leander Forsblom drömmer om att en hjord på 150 bisonoxar ska beta på hans marker i Esse, Pedersöre. I höstas flyttade de första 7 djuren till gården Torrent Bison.

Forsblom har alltid varit intresserad av djur och bestämde sig för att testa präriebison eftersom han gillar utmaningar. Han vill hjälpa till att bevara djurarten men hoppas också kunna leva på inkomsten från köttet.

De första bisonoxarna kom till Finland 1998 via en gård i Belgien som importerar djuren från USA.

- De försöker bevara arten eftersom den klassas som nära hotad, det finns några tusen kvar i världen, säger Forsblom.

Leander Forsblom.
Bildtext Leander Forsblom.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Forsblom har avverkat skog på ett 1,5 hektar stort område för sina djur som kallas präriebison. Bisonkorna väger kring 650 kg medan tjurarna kan väga långt över 1000 kg.

- Korna är ungefär i samma storlek som vanliga kor sett till vikten, men mankhöjden är högre. Tjurarna är upp till 2,10 meter ungefär och de största korna jag har är uppemot 1,80 i mankhöjd.

Går inte in till djuren utan skydd

Runt gården löper 10 trådar elstängsel som är fästa vid tjocka pålar. Djuren är vanligen skygga och kommer inte nära stängslet när någon besökare kommer till gården.

Men sinsemellan slåss nog de tre korna som Forsblom äger. De är inte riktigt överens om vem som ska vara högst i rangordningen.

Leander Forsblom på sin gård Torrent Bison.
Bildtext Gården heter Torrent Bison.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Vågar du gå in till dem?

- Förra ägaren rekomenderade att jag inte ska göra det om jag inte har något att ta skydd bakom. De kan bli aggressiva om man kommer för nära, säger Forsblom.

För att klara till exempel utfodring och veterinärbesök har Forsblom byggt en hanteringsanläggning med fållor och en gång som leder till en behadlingsbox.

Två kor är dräktiga

Veterinären har varit på besök och det small bara i boxen då korna rusade dit, berättar Forsblom.

- Det var första gången veterinären undersökte sådana här djur. Men han var intresserad och jag lovade förbereda så att inget händer. Och det gick bra, han stod helt nära dem.

Det visade sig att åtminstone två av korna är dräktiga. I Finland finns bara några, kanske en handfull, gårdar som producerar bisonkött. Totalt rör det sig om 200 djur i hela landet så aveln lider av att de är så få.

- De är släkt med varandra allihop så de vi köpte av i Niinijoki rekommenderade att vi tar in nytt blod från något annat land.

Gillar sådant andra inte tror på

Bison klassas som vilt så Forsbloms gård får inga stöd i vanlig ordning. Men köttet är magert och mört, med mindre fett och kolesterol än nöt, och det intresserar enligt Forsblom restauranger också i Finland.

Men varför satsa på det här?

- Det har jag själv funderat på många gånger. Men jag är intresserad av utmaningar. Ingen här vet hur man ska driva en sådan här verksamhet.

Bisonoxar i Esse, Pedersöre
Bild: Yle / Ida-Maria Björkqvist

Forsblom gillar att själv tvingas ta reda på hur man ska göra.

- Jag har aldrig velat vara en vanlig löntagare, jag gillar utmaningar och det folk inte tror på brukar jag tro på.

Men ännu lönar sig inte gården.

- Nej, det är bara utgifter hittills. Men när produktionen väl är i gång ska det stå på egna ben. Jag drömmer om en hjord på minst 150 djur, men det är några år till det.