Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter hårda VAR-kritiken: Nu utarbetas nya riktlinjer för videogranskning

Från 2019
Huvuddomaren står och pratar med kontrollrummet, spelare står och väntar.
Bildtext Utdragna granskningar har varit vardag i Premier League.
Bild: /All Over Press

Fansen har rasat, spelare och tränare har varit förbannande. Mycket av den här säsongen i Premier League har handlat om videogranskning. Nu planerar fotbollsorganet Ifab att se över användningen av VAR.

Det har varit mer regel än undantag att VAR hamnat i fokus under Premier League-hösten. Systemet som finns till för att bistå huvuddomarna har inte fungerat på förväntat sätt.

I helgen underkände VAR fem mål på grund av offside. Det kunde handla om hårfina situationer som bland annat för Teemu Pukki.

– Mer nonsens från VAR. Pukkis mål blir underkänt när han är i linje. Om man måste dra upp streck och punkter och det ändå inte är ett klart fall, sluta undervärdera domarna på planen. Absurt, skrev fotbollsikonen Gary Lineker på Twitter.

Lineker var inte ensam. Kritiken haglade under och efter omgången och nu reagerar fotbollsorganet Ifab. Nya riktlinjer ska presenteras efter årsmötet i februari.

– Vi har sett en utveckling som inte är som den borde vara. Om det tar flera minuter att granska en eventuell offside är det inte ett tydligt och uppenbart fel.

– I teorin är en millimeter offside, men om domaren dömer att det inte är offside och VAR sedan använder fem, sex, sju, tio, tolv kameror för att granska så borde det ursprungliga domslutet gälla, säger Lukas Brud som är generalsekreterare för Ifab enligt BBC.

Bild där publiken informeras på stor skärm att ett mål granskas av VAR.
Bildtext Videogranskningarna har varit många den här säsongen.
Bild: imago images/Focus Images/ All Over Press

Sheffield United hårdast drabbat av VAR

Brud anser att VAR inte ska bli för forensiskt när det kommer till offside. Riktlinjerna ska också gälla vid andra domslut än enbart offside.

– Tydligt och uppenbart fel gäller i alla situationer som granskas av VAR eller domaren. Vi eftersträvar inte bättre domslut, vi försöker bara få bort klara misstag, säger han.

Sheffield United har drabbats hårdast av VAR den här säsongen. Laget har fått fem mål underkända för offside och sammanlagt har sju VAR-domslut gått emot laget.

– Vi vill inte se mål underkända på grund av en tånagel eller hårstrå. Vi vet att teknologin inte är hundraprocentig så var ska man dra gränsen? Domsluten har varit konsekventa men inte alltid rättvisa, säger den tidigare toppdomaren Mark Halsey till BBC.

Halsey vill se en förändring i VAR-användningen till nästa säsong.

– Man kan inte ändra på det halvvägs in i säsongen, men det måste ske i slutet av säsongen. Fansen och spelarna måste få vara involverade. VAR är här för att stanna och om det används på rätt sätt ska det inte vara något problem, säger han.