En vacker tradition eller onödig miljöförstöring? Nyårsfyrverkerier delar åsikter i Pargas
Kommer du att köpa fyrverkerier till nyår? Tycker du om att se på färgspelet på himlen eller hör du till dem som anser att fyrverkerier är en plåga som borde förbjudas?
Fyrverkeripjäserna väcker starka känslor både för och emot. Många anser att de skräpar ner och förstör naturen samtidigt som ljudet skrämmer djuren – såväl vilda som tama. Andra anser att fyrverkerierna är en fin tradition som hör nyåret till.
Så är det till exempel hos Anton Helenius familj i Pargas. Mest ser familjens sjuåriga son fram emot fyrverkerierna.
- Jag vet inte om det är smällarna i det eller om det är utseendet på dem men han tycker nog också de är fina, säger Helenius.
- Finaste fyrverkerierna tycker jag är när det är ordnade och när det handlar om stora fina tillställningar. Vi brukar ta oss in till centrum och kolla om det skjuts fyrverkerier. Då skjuter vi oftast inte raketer själva.
Det här året firar familjen ändå hemma på landsbygden, och därför kommer Helenius att köpa egna fyrverkerier.
Han föredrar lådor eller så kallade "grytor" - alltså fyrverkeritårtor - sådana man tänder en gång och så avfyras upp till flera tiotals fyrverkerier efter varandra - i stället för de traditionella på pinne som flyger iväg.
- De på pinnar skräpar bara en massa, så vi har slutat med dem, säger Helenius.
Fyrverkeritårtor eller traditionella fyrverkerier?
Enligt Kaj Karlsson som säljer fyrverkerier i Pargas har lådorna blivit allt mer populära de senaste åren.
Han tror att orsaken är att lådorna är smidiga och enkla att använda eftersom man bara behöver tända dem en gång och således sparar man också tid.
Men Johnny Öhman håller inte med om att lådorna är bättre än de traditionella fyrverkerierna. Han har precis köpt en samling med fyrverkerier – samtliga på pinne.
Att det för tillfället inte finns snö på marken att ställa ner dem i är inte ett hinder.
- Jag har lagat en ställning med ett plaströr, en stadig ställning, så det är inget problem, säger Öhman.
- Det ska vara lite roligt också, de där fyrverkeritårtorna smäller bara en gång och så är det slut.
Att helt förbjuda fyrverkerier är inte nödvändigt enligt Öhman.
- Det finns större problem här i världen, och skjuter man dem på rätt sätt och plockar bort allt skräp och så vidare så är det inget problem. Personligen skjuter jag just vid nyåret, när vi går över till nästa år.
Inte lika populärt som förut
Försäljare Kaj Karlsson säger att intresset för att köpa fyrverkerier har dalat under de drygt tio år som han varit verksam som försäljare. Försäljningen börjar alltid den 27 december och håller på fram till 31 december.
De flesta kommer på nyårsafton för att köpa fyrverkerier. Tidigare var det långa köer under alla fem försäljningsdagar.
- Det blev en stor förändring från 2017 till 2018. Då märktes att försäljningen minskade. Nu är trenden den samma i år igen, att det minskar.
Vad tror du att det här beror på?
- Förra året kanske det berodde på att det var en jäkla stor storm som var på väg över Finland och som sedan inte ens kom, och sedan att det kom fram att fyrverkerierna förorenar.
Restriktioner kring användningen finns
Fyrverkerier får användas klockan 18 på nyårsafton till klockan 2 på natten den 1 januari. Men i Egentliga Finland finns det också särskilda restriktionsområden där fyrverkerier är förbjudna, eftersom de anses utgöra en för stor fara.
Exempel på sådana områden i Åbo är omgivningen kring Domkyrkan, Åbo järnvägsstation och Åbo slott. Dessutom har nya restriktionsområden fastställts i kärncentrum av Reso och i omgivningen kring kyrkomalmen och kyrkoträdgården i Pargas.
Oro för djuren som blir rädda
Ett medborgarinitiativ som betydligt skulle begränsa användningen av fyrverkerier för den vanliga konsumenten har samlat över 65 000 namn(på finska). Initiativet inlämnades till riksdagen tidigare i höst.
Michaela Dahlström från Pargas har skrivit under lagförslaget.
- Jag har tre hundar och särskilt en av dem är jätterädd för fyrverkerier. Jag bor tack och lov på landet så det börjar skjutas senare, men när det börjar är det bara att ta in dem, säger hon.
- Och då sitter jag med stereon på jättehög volym, så det inte hörs. Men nog hör ena hunden ändå och då sitter hon och skakar.
Att enskilda personer skjuter fyrverkerier också utanför utsatt tid är problematiskt på grund av att det skrämmer djuren och skräpar ner i naturen, menar Dahlström.
Däremot har hon inget emot att staden organiserar egna fyrverkeriföreställningar.
- Då vet man vilken tid det är och man vet var det händer. Till exempel min man åker upp till Vasa och gör det här. Det börjar inte före tolv och det håller bara på ett par minuter, säger Dahlström.
Tomtebloss i stället för fyrverkerier
Också Emelie Rikberg från Kyrkslätt ogillar fyrverkerier. Hon har precis köpt tomtebloss, eller ”sprakastickor”, tillsammans med sin mormor Siv-Sofie Söderholm i Pargas.
- Sprakastickorna är roliga och de har inget ljud. Jag tycker att ljudet kanske är det värsta med nyårsraketerna.
Mormor Siv-Sofie Söderholm håller med och tycker att ett förbud mot fyrverkerier hade varit på sin plats.
- Jag tänker på alla djur och jag tänker på miljön, kanske allra mest på djuren som blir jätterädda, säger Söderholm som själv har en hund.
Nyårsafton för Rikberg och Söderholm blir alltså fritt från fyrverkerier.
- Vi är hemma och äter gott och har sprakastickor, skrattar Rikberg.