Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demonstranter trängde sig in i USA:s ambassad i Bagdad - motstridiga uppgifter om evakuering av personal

Från 2019
Uppdaterad 31.12.2019 19:43.
Demonstranter vid USA:s ambassad i Baghdad, Irak den 31 december 2019.
Bildtext Demonstranter utanför den amerikanska ambassaden i Iraks huvudstad Bagdad.
Bild: Thaier Al-Sudani / Reuters

Tusentals demonstranter samlades på nyårsaftonen utanför den amerikanska ambassaden i Bagdad. Det här var första gången på flera år som demonstranter tog sig fram till ambassaden som finns i den väl skyddade gröna zonen.

Demonstranterna, som ville visa sin ilska över USA:s flygräder i söndags, krossade övervakningskameror och kastade stenar och vattenflaskor utanför byggnaden.

De tände också eld på en del av muren som omgärdar ambassaden och önskade "Död åt Amerika". De krävde bland annat att ambassaden ska stängas.

Amerikanska säkerhetsstyrkor sköt tårgas mot dem som vägrade dra sig tillbaka trots uppmaning. Även skottlossning uppges ha hörts på platsen.

Trump beskyller Iran

USA:s president Donald Trump och utrikesminister Mike Pompeo har uppmanat Irak att skydda ambassaden. Trump har beskyllt Iran för attacken.

Pompeo har samtalat med Iraks ledning och säger att både premiärminister Adel Abdel Mahdi och president Barham Saleh lovat att garantera den amerikanska personalens säkerhet och skydda amerikansk egendom.

Pompeo meddelade för sin del att USA kommer att skydda och försvara de amerikaner som är i landet för att stöda ett självständigt Irak.

Ilska över USA:s flygräder

Minst 25 krigare tillhörande Hizbollahs Kataib-brigader, som stöds av Iran, dödades och 55 skadades i USA:s flygräder i västra Irak och östra Syrien i söndags.

Flygattackerna var en vedergällning för en raketattack mot en militärbas i norra Irak i fredags, där flera amerikaner kom till skada och en dödades.

Protesterna i Irak har pågått i flera månader. Hundratals demonstranter har dödats av irakiska säkerhetsstyrkor i protesterna mot landets korrupta elit och mot det iranska inflytandet över Irak.

USA:s ambassadör inte i Irak

Finlands chargé-d’affaires vid ambassaden i Irak Kim Kuivalainen säger till STT att USA:s ambassadpersonal inte evakuerades under demonstrationen.

Även den amerikanska nyhetskanalen CNN rapporterar att ingen evakuerades. USA:s ambassadör var för sin del på semester och ute ur landet, meddelade en CNN-reporter på Twitter. Enligt nyhetsbyrån Reuters är ambassadören också på väg tillbaka till ambassaden i Bagdad.

Flera nyhetsbyråer rapporterade tidigare i dag att USA:s Irakambassadör och ambassadpersonalen evakueras på grund av demonstrationen.

Under kvällen meddelade också USA:s försvarsminister Mark Esper att USA kommer att sända mera trupper till Bagdad för att trygga ambassaden och personalen där. Samtidigt vädjade Esper till de irakiska myndigheterna att de ska hjälpa trygga amerikanernas säkerhet på ambassaden.

Källor: STT, Reuters, AFP, al-Jazeera, BBC
Artikeln har uppdaterats med uppgifter om att ambassadpersonalen inte har evakuerats och med uppgifter om Trumps, Pompeos och den irakiska ledningens uttalanden.

Artikeln uppdaterades klockan 19.42 med Mike Espers uttalande samt uppgifter om att USA:s ambassadör är på väg tillbaka till ambassaden.

Diskussion om artikeln