Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polisen utesluter inte att höstens bränder i Malax är anlagda

Från 2019
Brandbil redo för utryckning.
Bildtext Det är inte bara en gång det brunnit i Malax i höst. En möjlighet är att bränderna är sammankopplade. Arkivbild.
Bild: Yle/Elin Willows

Efter måndagens brand intill Övermalax skola undersöks eventuella kopplingar till andra bränder i Malax under hösten. Enligt polisen är det inte omöjligt att det är en och samma person som står bakom bränderna.

Vid 3.30-tiden natten till måndagen började ett uthus intill Övermalax skola brinna. Tack vare brandkåren spred sig branden inte till den intilliggande skolan. Byggnaden som brann förstördes helt och hållet. Inga personer skadades.

Nu pågår en teknisk undersökning och det kan ta veckor, till och med månader innan den är klar på grund av lång kö vid laboratoriet.

Därför är det svårt att uttala sig om en brandorsak i det här skedet, också om branden var anlagd.

- Vi undersöker vad som hänt. Men vi vet att det har skett en del bränder i Malax i höst, säger förundersökningsledare Joanna Österblad på Österbottens polisinrättning.

Finns det kopplingar till de två ödehus som brann i Malax i oktober?

- Just nu är allt möjligt, vi kan inte utesluta en möjlig koppling. Alla undersökningslinjer är öppna, säger Österblad.

Vad eller vem som orsakade bränderna i de två ödehusen är höjt i dunkel. Polisens undersökning är fortfarande aktiv och man misstänker att de båda bränderna var anlagda.

Inte en pyroman - sabotage eller grov sabotage

Polisen vill inte prata om att det är en pyroman som rör sig i Malax. För att kunna benämnas pyroman ska personen ha en psykisk störning och en sjuklig lust att tända eld på saker.

Det är möjligt att det är en "tuhopolttaja" som rör sig i Malax. Det finns dock ingen korrekt polisterm för det på svenska utan man pratar om sabotage eller grovt sabotage.

- Allt är möjligt i och med att det är en rad bränder i samma område. Men jag vill inte spä på folks rädsla och inte heller på ryktesspridning. Det är alltid bättre att ta kontakt med polisen om man vet något än att sprida rykten, säger Österblad.

Polisen tar fortsättningsvis emot tips, både om måndagens brand i Övermalax men också om de två ödehusen som brann i Malax i oktober. Vet du något ska du kontakta polisen på vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi.