Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Erik sökte sin biologiska pappa och arkeologer grävde upp sovjetiska soldatgravar – det här läste Västnyland 2019

Från 2020
En läsplatta med en artikel som Yle Västnyland skrivit. Handlar om krigsarkeologiskt fynd i Hangö där man hittade sovjetiska soldatgravar.
Bildtext En av de tio mest lästa artiklarna på Yle Västnylands webbplats ifjol handlar om de sovjetiska soldatgravarna i närheten av Syndalen i Lappvik i Hangö.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Berättelser om människoöden engagerar och lockar till läsning på Yle Västnylands webbplats.

Det som också intresserar är artiklar som berör familj och näromgivning.

Vi har gjort en sammanställning av de mest lästa artiklarna som har publicerats under tiden 1.1-16.12.2019 på Yle Västnylands webbplats.

Det är artiklar som har fått mest lästid, det vill säga ni har stannat lång tid kvar på sidan och läst artikeln.

Under årets lopp har vi också publicerat många artiklar som resulterat i fler klick, det vill säga att ni har öppnat artikeln och läst till exempel om trafikolyckor, men de har inte resulterat i någon längre lästid.

Listan över de mest lästa artiklarna på Yle Västnylands webbsida toppas av berättelsen om Erik Jahn som bor i Sverige, men som letar efter in biologiska pappa som kan ha rört sig i Hangö.

Svenska Erik Jahn letar efter sin biologiska pappa i Finland.
Bildtext Erik Jahn vid Bellevue i Hangö
Bild: Gunilla Ginström / Yle

Gamla svartvita fotografier på en ung, uniformsklädd man i sällskap med Eriks mamma gjorde att Erik Jahn besökte Hangö en ruggig höstdag i fjol. Gunilla Ginström träffade Erik utanför före detta pensionat Bellevue. Från samma plats har Erik Jahn bilder på sin mamma och också på den man som eventuellt är Eriks pappa.

En gammal svartvit bild av en kvinna och en man som står nära varandra på en balkong och tittar in i kameran.
Bildtext Erik Jahns mamma Margit och eventuellt Eriks biologiska pappa en sommardag 1956 i Hangö
Bild: Privat

Artikeln har lästs mycket, den har delats flitigt och kommenterats. Många har engagerat sig i Eriks berättelse och också velat hjälpa honom.

Gunilla Ginström, som både gjorde radio och skrev artikeln om Erik Jahn har förmedlat tipsen vidare till Erik i Småland. Han tackar och berättar att han har fått mycket hjälp och inspiration att leta vidare.

Nästan lika mycket läst är artikeln om vårens studentfest på sommarrestaurang Knipan i Ekenäs. Igenkänningsfaktorn är hög; många har firat både studentfester och andra fester i den anrika sommarkrogen. En annan bidragande faktor kan vara snacket och skvallret som uppstår i både byar och mindre städer och som gjorde att många tog sig tid att både läsa och kommentera artikeln.

Sommarrestaurang Knipan i Ekenäs, byggd på pålar ute på vatten.
Bildtext En av de mest fotograferade byggnaderna i Ekenäs ligger nu i vinterdvala.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Barn, både egna barn och andras ungar, engagerar också. Det gäller inte enbart ungdomar som inte kommer in på krogen utan också barn och ungdomar som mår illa i skolan eller som har varit nära att dö.

Yle Västnyland skrev våren 2019 om strypgrepp, sparkar och slag som förekom bland elever i Seminarieskolan i Ekenäs.

Varje förälders mardröm måste vara att något illa ska hända ens barn. Det allra värsta är om barnet dör. I Theo Ekholms fall gick det just så långt, men han återupplivades och överlevde en hjärtinfarkt som 23-åring.

Theo Ekholm
Bildtext Theo Ekholm på bilden intervjuades i somras av Yle Västnylands praktikant Zakarias Hamiane.
Bild: YLE / Linus Westerlund

Året när allting vände är rubriken på en artikel som handlar om Hangöbon Sami Heinonen och hans väg från ung, deprimerad och marginaliserad till en skiftesarbetande 26-åring som tar emot reporter och fotograf dagen efter sin födelsedagsfest. Det är en välskriven artikel, men här dröjer man sig också kvar på grund av de många och snygga bilderna.

Också äldreomsorg engagerar. I synnerhet när den brister. Det visar artikeln om det äldre paret som låg döda i sin lägenhet i Hangö utan att myndigheterna reagerade trots en grannes orosanmälan.

Det arkeologiska fyndet med sovjetiska soldatgravar har också fått er att stanna upp länge på en och samma sida för att läsa om gravarna i närheten av Syndalen i Hangö.

Ett par gamla stövlar ligger i sanden.
Bildtext Bland annat de här stövlarna hittades när man grävde upp gravarna i Hangö.
Bild: Jan Fast / Privat

Ett annat gravfynd fick er att läsa länge om en häst i Dragsvik.Det handlar om överste Walldén som begravde sin häst i Dragsvik och 70 år senare hittas graven och en flaskpost.

Ett bildmontage av två bilder. Bilden till vänster är ett gammalt fotografi av en man i militärkläder. Bilden till höger visar gamla ben som ligger på marken intill en flaskpost.
Bildtext Överste Joel Walldén begravde sin häst i Dragsvik. Sjuttio år senare hittade grävarbetare kvarlevorna av hästen Octavia och det brev i en flaska som översten hade skrivit.

Vi har skrivit en hel del om miljö och klimat under 2019. Artikeln om vattenväxter som bildar täta mattor i Dragsviken och gör det svårt att ta sig fram med båt, är den som som lästs länge och väl.

Vattenväxter i närbild.
Bildtext Grönt, men inte speciellt skönt att simma i. Vattenväxterna fastnar i båtpropellrar
Bild: Petra Thilman \ Yle

En annan artikel, som för tankarna till sommar, är den som handlar om att hyra ut hus till turister. Här handlar det om privat affärsverksamhet som står i strid med kommunalplanering i Raseborg. Som gjort för långläsning och resulterade i många kommentarer.

Lokalt lockar, det märks på ert engagemang och ert läsintresse år 2019.

Fortsätt läsa och kommentera också i år.

Gott Nytt År 2020!

Diskussion om artikeln