Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Alla kosmetiska produkter måste följa samma lagstiftning, men de som talar för naturkosmetik ifrågasätter om den är aktuell

Från 2020
En ögonskuggspalett i rosa toner.
Bildtext I Finland gäller samma lagstiftning för både naturkosmetik och för traditionell kosmetik.
Bild: Oleksandr Nagaiets

Naturkosmetik har blivit allt mer populärt de senaste åren. Det har också diskuterats om naturkosmetik är bättre och hälsosammare att använda än traditionell kosmetik. I Finland gäller ändå samma lagstiftning för både naturkosmetik och för traditionell kosmetik.

Marjut Kamppinen som är produktutvecklare inom kosmetikbranschen och utbildad kemiingenjör säger att man kan lita på att de ingredienser som är godkända är säkra att använda.

– Alla kosmetiska produkter måste följa lagstiftningen. Det innebär att ingredienserna som är i användning har blivit testade och att de har konstaterats vara säkra att sätta på hyn, säger Kamppinen.

Marjut Kamppinen.
Bildtext Marjut Kamppinen uppmanar alla att prova sig fram för att hitta produkterna som passar en själv bäst.
Bild: Yle/Maria Tarvasaho

Dessutom hindrar EU:s lagstiftning importörer från att importera produkter utomlands ifrån som innehåller förbjudna ämnen.

Enligt Kamppinen behöver man inte undvika ingredienser som har blivit godkända och är i användning.

– När det kommer till att undvika produkter och ingredienser så handlar det om konsumentens val, hurudan kosmetik personen vill köpa helt enkelt. Vill man ha naturliga oljor eller syntetiska till exempel.

Lagstiftningen garanterar alltså att ingredienserna är säkra, men det betyder inte att de passar alla.

Personer med till exempel känslig hy kan reagera också på de godkända ingredienserna. Det gäller helt enkelt att hitta det som passar en själv.

– Det ända sättet att göra det är genom att prova, säger Kamppinen.

Företag borde ta ansvar

Maria Varon som är utbildare på föreningen Pro Naturkosmetik ifrågasätter om lagstiftningen är tillräckligt uppdaterad.

– Vi har visserligen övervakning, men lagstiftningen är ändå gjord i samarbete med industrilobbyister. Det är en kompromiss som vi har för tillfället.

– Ganska många kemikalier granskas i dagens läge och det undersöks om de borde förbjudas. Dessutom kan det på grund av byråkratin ta år före en ingrediens som förbjuds helt, fås bort från marknaden, säger hon.

Varon tycker inte att man överdriver om man tänker på vilka produkter man använder och vad som också därmed möjligtvis sköljs ner i avloppet.

Företag som importerar och producerar kosmetik som eventuellt hamnar i avloppen och möjligtvis påverkar vattenorganismer och vår hälsa borde bära ett större ansvar

Maria Varon, Pro Naturkosmetik r.f.

Hon önskar också att diskussionen om företagens ansvar skulle lyftas fram mera när det gäller vilka ämnen som möjligtvis hamnar ut i naturen.

– Företag som importerar och producerar kosmetik som innehåller ingredienser som möjligtvis orsakar hormonstörningar eller påverkar vattendragens mikroorganismer borde bära ett större ansvar för att förbättra vattenreningen. De här ingredienserna kan hamna i avloppen och möjligtvis påverka vår hälsa, säger Varon.

– Vi har kanske en sådan vanföreställning att det som vi sköljer ner i avloppet filtreras bort i vattenreningsverken, men största delen av till exempel kemikalierna från kosmetiska produkter går genom.

För dem som är intresserade av att prova på naturkosmetik rekommenderar Varon att köpa produkter som är certifierade. Hon påpekar dessutom att utbudet är brett i dagens läge.

– Nuförtiden finns det naturliga hudvårdsserier för till exempel personer med känslig hy och det finns ett stort utbud av naturkosmetik i allmänhet.

Diskussion om artikeln