Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Strejk på Karleby Energi kan få omfattande följder – "Centralsjukhuset får inte bli kallt"

Från 2019
Mellersta Österbottens centralsjukhus i Karleby.
Bildtext - Det ska inte gå att bryta elen till ett sjukhus under en strejk. Då talar vi redan om något som är brottsligt, säger sjukhusingenjör Jukka Mäkelä.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Om elektrikerförbundets strejk genomförs som planerat kan det innebära att centralsjukhuset i Karleby blir utan värme. Också flera tusen privatkunder och delar av storindustrin kan drabbas ifall fjärrvärmen stängs av. Sjukhusingenjör Jukka Mäkelä tror dock inte att strejken drabbar sjukhuset.

Den planerade strejken på torsdag (2.1) omfattar Karleby Energis två kraftverk i Yxpila. De levererar fjärrvärme och om det blir strejk kan det vara ödesdigert enligt vd Mikko Rintamäki.

- Ifall kraftverken körs ner blir det kallt. Det påverkar både staden och privatpersoner och handlar om sådana följder som kan leda till skador på liv och hälsa, säger Rintamäki.

Han nämner att centralsjukhuset inte får bli kallt, och inte heller den del av industrin som hanterar kemikalier.

- Att strejka i det läget är uteslutet i mina ögon. Vi diskuterar som bäst med förtroendemännen för att lyckas begränsa strejken men vi får se hur det går.

Målet är att fortsätta leverera värme trots strejken.

Sjukhuset klarar elen men blir utan varmvatten

På Mellersta Österbottens centralsjukhus finns reservsystem med dieselgeneratorer som räcker i några dagar om elen bryts.

- Det stora problemet blir varmvattnet. Det lyckas vi inte få om fjärrvärmen bryts, säger sjukhusingenjör Jukka Mäkelä.

Men Mäkelä tror inte att strejken drabbar sjukhuset.

- Det ska inte gå att bryta elen till ett sjukhus under en strejk. Då talar vi redan om något som är brottsligt, säger Mäkelä.

3400 privatkunder drabbas

Karleby Energis två kraftverk producerar el och värme för företag på Storindustriområdet men också till 3400 privatkunder.

- Det bästa skulle vara om man kan utesluta kraftverken ur strejken eller klara verksamheten med nödjobbare, säger Mikko Rintamäki.

Strejken inom industrin har pågått sedan den 5 december. Om ingen lösning nås fortsätter från och med den 2 januari en ny strejk som planeras pågå till den 30 januari.

Diskussion om artikeln