Sitra sammanfattar 2020-talets megatrender - De ekologiska utmaningarna kräver snabba åtgärder
Ett nytt år och ett nytt decennium inbjuder till att förutspå framtiden. Det här försöker Finlands jubileumsfond Sitra också göra genom att kartlägga så kallade megatrender som kommer att prägla 2020-talet.
Att försöka förstå eller förutspå framtiden är inte en ny företeelse. Medan Platon uppfattade tidens gång som regelbundet cyklisk, tänkte teologen Augustinus för 1 600 år sedan att tiden i själva verket ska ses som progressiv.
Historien, sa Augustinus, utspelas i skuggan av framtiden. Med det menade han att det som sker i nuet får en starkare mening när det relateras till framtiden.
Enligt den romerska kyrkofadern är den praktiska konsekvensen av det här vi har en benägenhet att förvänta oss att framtiden för med sig något nytt: det kan vara något större, bättre eller värre, men det som sker är något som inte skett tidigare.
Nu har alltså Sitra tagit sig an uppgiften att förstå framtiden genom att kartlägga fem megatrender som kommer att prägla 2020-talet.
- Början av ett nytt årtionde är ett utmärkt tillfälle att uppdatera synen mot stora, långvariga utvecklingsprocesser, säger Sitras direktör för förutsägelse och strategi Katri Vataja i ett pressmeddelande.
Ekologiska utmaningar
En megatrend är en en allmän utveckling som består av flera företeelser. Man kan visualisera den som en omfattande förändringskurva som förväntas fortsätta in i framtiden.
Den mest centrala av de här megatrenderna är, enligt Sitras rapport, den ekologiska rekonstruktionen.
Med det avser man hur mänskligheten bemöter klimatförändringen, minskningen av naturens mångfald, den varierande tillgången till resurser och problemet med ökade mängder avfall.
Helhetsbilden av ändringar och spänningar i samhället kan verka utmanande
― Mikko Dufva, Sitras framtidsexpert.
De övriga fyra megatrenderna är att befolkningen blir äldre och mer heterogen; att olika former av nätverk blir centrala för att förstå hur makten fördelas; att ekonomin söker riktning i en värld som präglas av ojämlikhet och ekologiska utmaningar; och att teknologin kopplas till allt som sker.
De här fyra megatrenderna ska förstås i förhållande till den ekologiska rekonstruktionen.
Sitra bedömer att det kommande decenniet är avgörande med tanke på åtgärder som stävjar klimatförändringen. Men de här åtgärderna är också kopplade till olika spänningsmoment, vilket komplicerar frågan.
- Helhetsbilden av ändringar och spänningar i samhället kan verka utmanande och till och med skrämmande, påpekar rapportens sammanställare Mikko Dufva i ett pressmeddelande.
Det här syns i västvärlden i till exempel populistiska partiers frammarsch. De ifrågasätter behovet av en förändring de uppfattar vara ekonomiskt orättvis eller baserad på överdrivna scenarier om klimatförändringens effekter.
Rapporten summerar att vi bör finna sätt att stärka demokratin samtidigt som behovet av att fatta snabba beslut växer.