Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un hotar att återuppta kärnvapenprov - "Vi är inte längre bundna av provstoppet"

Från 2020
Uppdaterad 01.01.2020 11:28.
Sydkoreaner på en metrostation i Soul följer med nyheter om Kim Jong-Uns krigiska kommentarer på nyårsdagen
Bildtext Sydkoreaner följer med nyheter om Kim Jong-Uns krigiska kommentarer på en metrostation i huvudstaden Seoul

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un hotar att återuppta kärnvapenproven eftersom det isolerade landet inte längre känner sig bundet av det ensidiga provstoppet som det har följt i över två år.

Det var i nyårstalet år 2018 som Kim Jong-Un antog en försonlig ton och förklarade att Nordkorea inte längre behövde testa kärnvapen eftersom landet redan hade uppnått sina mål i det avseendet.

Samtidigt upphörde också testen med långdistansmissiler, som särskilt oroade USA.

USA kommer att få betala för den smärta som det orsakar nordkoreaner

Kim Jong-Un

Därefter följde historiska toppmöten både med Sydkorea och USA, men förhandlingarna har inte lett till nedtrappade sanktioner. Och nu verkar det som om vi är tillbaka i ruta nummer ett vad gäller Nordkoreas militära upprustning.

I nyårsdagens kommentarer hotade Kim både med kärnprov och fortsatt utveckling av långdistansmissiler, eftersom USA och FN inte har gått med på att lindra de stränga ekonomiska sanktionerna mot utarmade Nordkorea.

Kim sade också att "omvärlden inom en snar framtid får bevittna ett nytt strategiskt vapen" som man har utvecklat.

Hårt slag mot Trump

Det här är ett hårt slag mot Trumps ansträngningar att genom förhandlingar och fortsatta sanktioner tvinga Nordkorea att ge efter för omvärldens nedrustningskrav.

Han har träffat Kim tre gånger under de senaste två åren, men samtalen har inte lett någon vart.

Det har inte hindrat Trump från att många gånger berömma sig själv för Nordkoreas återhållsamhet och han försäkrade så sent som igår att han fortfarande "har ett ytterst gott förhållande till Kim."

I fredags var han ännu säker på att Kim kommer att nedrusta, enligt de vaga löften som han gav under toppmötet i Singapore i juni år 2018.

- Han är en man som håller fast vid sitt ord. Jag vet att han sänder signaler om en "julgåva" men jag hoppas att det är frågan om en vacker vas, skämtade Trump i sitt residens i Florida.

Försvarsministeriet Pentagon har i veckor varnat för att Nordkorea snart kommer att testa en interkontinental ballistisk missil som kunde nå Nordamerika, för att ge eftertyck åt sina krav på sanktionslättnader.

Donald Trump och Kim Jong-un promenerar längs med en stig.
Bildtext Kim och Trump har träffats tre gånger, inklusive det första toppmötet i Singapore i juni år 2018
Bild: KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES

Kim konstaterade under ett sällsynt, fyra dagar långt partimöte efter julen, att "USA kommer att få betala för den smärta som det orsakar nordkoreaner" och att landet "snart kommer att vidta chockande offensiva åtgärder."

Enligt försvarsexperter i regionen är det fortfarande oklart om alla dessa hot förverkligas inom en snar framtid eller om de utgör en sista signal eller ultimatum: att Trump bör erbjuda sanktionslättnader om han vill förhindra att den militära spänningen trappas upp inför det amerikanska presidentvalet i höst.

Inget egentligt nyårstal

Kim höll inget egentligt nyårstal i år så som han gjorde både i fjol och för två år sedan, utan nordkoreanska medier har endast citerat hans anmärkningar om Nordkoreas nya, hårdnande försvarslinje.

Det styrande Arbetarpartiets språkrör Rodong Sinmun sade inget om något nyårstal, utan tidningen fyllde hela första sidan med Kims kommentarer om fientliga sanktioner. Det är sanktionerna och inte själva systemet, som får största skulden för det ekonomiska armodet i det isolerade landet där miljoner människor i åratal har lidit av undernäring.

De utlovade ekonomiska framgångarna har inte förverkligats och Nordkoreas händer är på många sätt bundna av stränga sanktioner som försvårar både import och export.

Sanktionerna dominerade också partimötet som enligt nordkoreanska medier avslutades på tisdagen med ett sju timmar långt tal av Kim.

Ett odaterat fotografi från år 2014 av Nordkoreas ledare Kim Jong Un som följer med provskjutningen av en Interkontinental ballistisk missil
Bildtext Nordkorea som inte har testat kärnvapen på över två år, tros ha mellan 30 och 60 kärnvapen i sina lager
Bild: EPA/KCNA

Han konstaterade bland annat att "USA:s gangsterlika aktioner har lett till att Nordkorea nu ännu mer aktivt bör eftersträva strategiska vapen."

Med det menar han sannolikt pålitliga, kärnvapenförsedda interkontinentala missiler samt ubåtar som kan avfyra missiler med kärnstridsspetsar.

Nordkorea har redan en avskräckande armé och enorma lager av konventionella samt biologiska och kemiska vapen som kunde utplåna stora delar av Sydkorea.

De "strategiska nya vapnen" är därför avsedda som avskräckning främst mot USA, men också mot Japan.

- Om USA fortsätter med sin fientliga politik kommer den koreanska halvön aldrig att bli kärnvapenfri. Djupet och bredden av vår avskräckning kommer att koordineras enligt USA:s framtida attityd gentemot oss, avslutade Kim sitt långa tal på tisdagen.

Diskussion om artikeln