Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Våldsamma protester vid USA:s ambassad i Bagdad för andra dagen i rad

Från 2020
Uppdaterad 01.01.2020 13:40.
Ingen på den amerikanska ambassaden har ännu skadats under protesterna trots att en del demonstranter försökte storma beskickningen
Bildtext Ingen på den amerikanska ambassaden har ännu skadats under protesterna trots att en del demonstranter försökte storma beskickningen

De våldsamma protesterna utanför USA:s ambassad i Bagdad fortsätter för andra dagen i rad. Amerikanska marinsoldater och irakiska säkerhetsstyrkor har använt tårgas för att skingra hundratals demonstranter som protesterar mot amerikanska flygattacker mot en irakisk milisgrupp.

USA har skickat marinsoldater som förstärkningar till beskickningen och stärker dessutom sin militära närvaro i regionen med ytterligare 750 soldater.

Protesterna utlöstes av amerikanska flygattacker mot den irakiska milisgruppen Kataib Hizbollahs baser i östra Irak, som enligt USA utfördes som hämnd för en raketattack som krävde ett dödsoffer under veckoslutet.

De amerikanska vedergällningsattackerna mot den proiranska shiamuslimska milisgruppen Kataib Hizbolla krävde minst 25 dödsoffer medan ett 50-tal milismän skadades.

Påminner om ambassadockupationen i Iran

Demonstrationerna utanför ambassaden har underblåsts av att Iraks politiska och religiösa ledare så gott som enhälligt har fördömt USA:s attacker mot en grupp som lyder under den irakiska regeringen och som bedyrar att den inte hade något att göra med raketattacken mot den amerikanska basen nära oljestaden Kirkuk.

Läget förvärras av att den amerikanska ambassaden ligger inom den strängt bevakade så kallade Gröna zonen, där regeringsbyggnader, ämbetsverk och utländska beskickningar skyddas av höga murar och tungt beväpnade soldater.

Det krävs vanligtvis officiella passersedlar för att ta sig in i området, men demonstranterna som består av milismän och deras anhängare, har obehindrat kunnat ta sig in i Gröna zonen och nära den amerikanska ambassaden. Av det kan man bara dra slutsatsen att demonstranterna har myndigheternas stöd.

USA har skickat militära förstärkningar till ambassaden som skydda av amerikanska marinsoldater och irakiska regeringssoldater
Bildtext USA har skickat militära förstärkningar till ambassaden som skydda av amerikanska marinsoldater och irakiska regeringssoldater

Demonstranterna skanderar slagord som Död åt USA och Amerikaner! Slagord som känns igen från grannlandet Iran.

De har också satt upp portabla toaletter och ett 50-tal tält utanför ambassaden och hotar att stanna kvar där tills de får löften om att alla amerikanska styrkor lämnar Irak.

- Jag tillbringade natten här och tänker inte ge mig iväg tills amerikanerna åker iväg eller vi tränger in i ambassaden, hotade en demonstrant som kallade sig Abbas.

Flera människor skadades då irakiska och amerikanska vakter inne på ambassadområdet besköt demonstranter med tårgas.

Ytterst ansträngda relationer

Även regeringen och religiösa ledare har fördömt de amerikanska flygattackerna mot den inflytelserika shiamuslimska milisen som kan räkna med starkt stöd i parlamentet och regeringen eftersom de domineras av shiamuslimska partier.

USA anklagar Kataib Hizbollah för att vara en iransk marionett, men faktum är att relationerna mellan USA och Iran har förvärrats till stor del tack vare USA:s nya sanktioner som infördes år 2018 efter att president Donald Trump hade dragit USA ut ur det internationella kärnavtalet med Iran.

Irak har nära relationer till det shiamuslimska grannlandet Iran på många olika plan men landet samarbetar också med USA i kamoen mot terrorgruppen IS.

USA har numera drygt 5 000 soldater i Irak och kraven på att de lämnar landet har ökat i takt med att IS försvagas. Terrordåden mot amerikaner och USA:s baser i landet har ökat på sistone och USA anklagar halvofficiella shiamuslimska milisgrupper för attackerna.

Lämna landet! kräver en demonstrant som tillhör en halvmilitär milisgrupp
Bildtext Lämna landet! kräver en demonstrant som tillhör en halvmilitär milisgrupp

USA anklagar också Iran för att ha orkestrerat de våldsamma protesterna utanför ambassaden i Bagdad.

- De kommer att betala ett MYCKET HÖGT pris! Det här inte en varning utan ett hot. Gott nytt år! , skrev president Donald Trump på Twitter.

Vita huset har krävt att Irak skärper säkerheten kring ambassaden, men demonstranterna har ändå fått stanna kvar i Gröna zonen, där man vanligtvis inte tillåter dylika protester.

Under onsdag eftermiddag gav både regeringen och milisgruppernas takorganisation order om att demonstranterna skulle lämna området, vilket kan leda till att läget trappas ner.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln