Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Flicklejonens finaldröm krossades i semifinalen – Kanada vidare med klara siffror: "Vi var på samma nivå som dem"

Från 2020
Uppdaterad 01.01.2020 20:49.
Sofianna Sundelin driver med pucken.
Bildtext Sofianna Sundelins Finland lyckades inte rå på Kanada i dagens semifinal.
Bild: Suomen Jääkiekkoliitto

Flicklejonens mål för U18-VM var att knipa en historisk finalplats. Sista hindret på vägen var självaste Kanada, ett hinder som visade sig vara för svårt för Flicklejonen. Kanada besegrade Finland för andra gången i den här turneringen och Flicklejonen får sikta in sig på bronsmatch i morgon.

De regerande världsmästarna Kanada vann alla sina matcher i gruppspelet, bland annat besegrade man Finland 4–1.

Samma siffror blev det till de femfaldiga världsmästarna Kanadas fördel i dagens semifinal. Kanada stack i väg redan i den första vägen och marscherade vidare till final, medan Finland får sikta på att ta sitt tredje VM-brons genom tiderna i morgon.

Kanada gjorde två mål i den första perioden. Marianne Picard satte matchens öppningsmål efter 6.11 och minuten senare överlistades Kiia Lahtinen på nytt, denna gång av Jenna Buglioni. I slutet av perioden satte Lindsey Bochna ännu Kanadas tredje fullträff.

I den andra perioden fick Flicklejonen bland annat spela tre gånger powerplay, utan att lyckas förvalta sina lägen.

Fem minuter in i period nummer tre fick Finland äntligen in en reducering, genom stjärnbacken Nelli Laitinen på powerplay. Kendall Cooper punkterade matchen fem minuter senare med sitt 4–1-mål.

– Vi spelade vårt spel, men vi hade några oturliga minuter då de gjorde mål. Vi var på samma nivå som dem och visade att det är möjligt (att slå Kanada, reds. anm. ), men i dag var det inte vår dag, konstaterade backen Julia Ahlskog.

Julia Ahlskog blickar framåt med klubban i vädret.
Bildtext Julia Ahlskog.
Bild: Suomen Jääkiekkoliitto

Möter USA eller Ryssland i bronsmatch

IFK Lepplax-fostrade Ahlskog hade redan satt fokus på morgondagens bronsmatch.

– Visst suger det ju (förlusten) lite, men i morgon är det bronsmatch och det är bara att komma på nytt, konstaterar Ahlskog.

Flicklejonen spelar bronsmatch i Bratislava i morgon klockan 13.30. Finlands och Kanadas motståndare klarnar i dagens andra semifinal, där USA och Ryssland möts klockan 17.30.

Kuortanebacken Ahlskog hoppas på att få möta Ryssland.

– USA har väl ändå en lite högre nivå än Ryssland skulle jag säga. Klart att Ryssland också har ett jättebra och fysiskt lag, men jag skulle ändå möta dem hellre.

Yle sänder bronsmatchen direkt på TV2 och Arenan, samt finalen (som börjar 21.30) direkt på Arenan. Båda matcherna kommenteras på svenska av Anki Karhu.

Resultat:

Kanada – Finland 4–1 (3–0, 0–0, 1–1)

06.11 1–0 Picard (Messier)
07.12 2–0 Buglioni (Legros)
19.28 3–0 Bochna (Messier,Buglioni)
44.46 3–1 Laitinen (Sundelin,Rantala) pp
49.11 4–1 Cooper

Målvakter:
Eve Gascon, CAN 14/15 räddningar
Kiia Lahtinen, FIN 26/30 räddningar

Diskussion om artikeln