Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norska skrällnamnet slog till med tangerat backrekord och vann i Garmisch-Partenkirchen – Finland möblerar om i truppen efter flopptävlingarna: "Eetus form räcker helt enkelt inte till"

Från 2020
Uppdaterad 01.01.2020 18:49.
Marius Lindvik viftar med fingrarna.
Bildtext Marius Lindvik tog en skrällseger.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Norrmannen Marius Lindvik stod för en jätteskräll då han bröt Ryoyu Kobayashis dominans i tysk-österrikiska backveckan och tog hem dagens tävling i Garmisch-Partenkirchen. De svaga finländska resultaten har fått lagledningen att reagera: Eetu Nousiainen reser hem och ersätts av Andreas Alamommo.

Lindvik svarade för ett monsterhopp i den första rundan av HS142-tävlingen i Garmisch-Partenkirchen då han slog till med ett hopp på 143,5 meter, vilket är tangerat backrekord.

I den andra omgången hoppade Lindvik 136 meter, något som räckte för att hålla tyska hemmahopparen Karl Geiger och polacken Dawid Kubacki bakom sig.

Segern var 21-åriga Lindviks första i världscupen.

– Jag har inga ord, det är helt sjukt. Att jag även får till ett så bra hopp i den andra omgången är otroligt. Nu är jag vansinnigt nöjd, säger Lindvik till NRK.

Backveckans stora förhandsfavorit Ryoyu Kobayashi blev bara fjärde. Före dagens tävling hade han vunnit fem raka tävlingar i tysk-österrikiska backveckan.

Kobayashi leder backveckan med 6,3 poäng ned till Geiger, då tävlingar i Innsbruck och Bischofshofen återstår. Dagens vinnare Lindvik är fjärde i sammandraget.

Lagledningen reagerar efter blåvita floppinsatserna

De finländska hopparnas insatser i den tysk-österrikiska backveckan har hittills varit bleka.

I öppningstävlingen i Oberstdorf var Antti Aalto den enda finländaren som lyckades kvala in till tävlingen, där han blev 37:a efter att ha slagits ut i den första omgången.

Ingen finländare kvalificerade sig till dagens tävling. Bäst av de tre finländarna i gårdagens kval var Niko Kytösaho, som kom på plats 61 i kvalet efter ett hopp på 115,5 meter.

Landslagets chefstränare Lauri Hakola är inte nöjd med resultaten. I dag meddelade han till Yle att det blir ändringar i truppen. Eetu Nousiainen reser hem, i stället för honom tävlar Andreas Alamommo i de två tävlingarna som är kvar av backveckan.

– Eetu är helt enkelt inte i tillräckligt bra form just nu för dessa tävlingar och hans träning har också delvis störts av militärtjänstgöring, förklarar Hakola.

Eeut Nousiainen i luften.
Bildtext Eetu Nousiainen reser hem.
Bild: imago images/Eibner Europa/ All Over Press

Tränaren lovar att finländarna inte ger upp, trots motgångarna.

– Det känns svårt då vi inte får till några resultat. Vi måste kunna ta steg framåt. Frågan är hur bra vi kan göra detta, funderar Hakola.

Backveckan fortsätter med kval i Innsbruck på fredag.

Resultat:

HS142, Garmisch-Partenkirchen:
1. Marius Lindvik, NOR 289,8
2. Karl Geiger, GER 285,0
3. Dawid Kubacki, POL 284,0
4. Ryoyu Kobayashi, JPN 282,1
5. Daiki Ito, JPN 273,4

Tysk-österrikiska backveckan, 2/4 deltävlingar:
1. Ryoyu Kobayashi, JPN 587,2
2. Karl Geiger, GER 580,9
3. Dawid Kubacki, POL 578,7
4. Marius Lindvik, NOR 568,3
5. Stefan Kraft, AUT 553,6
...
47. Antti Aalto, FIN 115,4

Diskussion om artikeln