Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Netanyahu försöker skjuta fram åtal om korruption - söker immunitet

Från 2020
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tillsammans med sin fru Sara inför anhängare i staden Petah Tikva, utanför Tel Aviv.
Bildtext Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tillsammans med sin fru Sara inför anhängare under ett valmöte i staden Petah Tikva, utanför Tel Aviv 18.12.2019.
Bild: AFP / Lehtikuva

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har meddelat att han kommer att söka parlamentarisk immunitet för att undvika åtal om korruption.

Netnayahu meddelade om sitt beslut i en direktsändning i tv.

En rättegång kan inte inledas om det har lämnats in en begäran om immunitet.

Dödläge råder inom politiken i Israel. Netanyahu kan fördröja ett åtal med flera månader i och med att han ber parlamentet ge honom immunitet.

I november åtalades Benjamin Netanyahu för mutbrott, bedrägeri och missbruk av förtroendeställning. Han och hans fru anklagas för att ha tagit emot gåvor i utbyte mot politiska tjänster. Netanyahu anklagas också för att ha gett en tidningsutgivare tjänster för publicering av positiva rapporter.

Netanyahu sade i samband med sin anhållan om immunitet att det ligger politiska motiv bakom de anklagelser som riktas mot honom och att han har rätt till parlamentariskt skydd.

Benjamin Netanyahus främsta rival, Benny Gantz, sa genast efter Netanyahus meddelande att premiärministern nu äventyrar principen om att alla är lika inför lagen.

Diskussion om artikeln