Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nytt nödläge i Australien: Tusentals evakueras från kustområden som hotas av skogsbränder

Från 2020
Uppdaterad 02.01.2020 13:07.
Australien evakuerar tusentals turister i kustområden som hotas av elden - Spela upp på Arenan

De brandhärjade australiska delstaterna New South Wales och Victoria har gett order om att tusentals turister och lokala invånare vid kusten evakueras inom de närmaste två dygnen. En ny, extrem värmebölja väntas under veckoslutet vilket befaras underblåsa de omfattande skogsbränderna i sydöstra Australien.

Turister och lokala invånare har därför beordrats att lämna ett populärt kustområde som sträcker sig 200 kilometer från New South Wales till Victoria.

New South Wales kommer att utlysa ett nytt sjudagars nödläge som träder i kraft på fredag morgon kockan 9 lokal tid. Nödläget ger myndigheterna rätt att tvångsevakuera invånare och stänga vägar.

Sedan nyårsdagen har åtminstone åtta personer omkommit på grund av skogsbränder som hotar och isolerar samhällen vid kusten i sydöstra Australien. Tisdagen var den dödligaste dagen hittills sedan bränderna började för ett par månader sedan.

Tusentals turister och lokala invånare uppmanas att lämna det hotade området före lördag då hårda vindar och temperaturer på över 40 grader befaras förvärra läget.

Skogsbränderna hotar småstäder som Orbost i delstaten Victoria
Bildtext Skogsbränderna hotar småstäder som Orbost i delstaten Victoria.

Inga nyheter från isolerade samhällen

Turister och ortsbor har isolerats utan el eller telekommunikationer och man börjar lida brist på livsmedel i området kring den populära bukten Batemans Bay.

Myndigheterna säger att det rör sig om den största evakueringsoperationen i området någonsin och brandverkets chef i New South Wales säger att man för närvarande inte har någon chans att få bränderna under kontroll.

- Budskapet är att vi har så många bränder i det här området att vi inte har kapacitet att få dem under kontroll, säger brandchefen Rob Rogers.

- Vi måste bara försäkra oss om att folk inte faller offer för dem.

Myndigheterna har inte lyckats få kontakt med flera isolerade byar och småstäder, och man befarar att läget kan vara desperat i städer som Genoa i delstaten Victoria.

Skogsbränderna färgar kvällshimlen röd i sydöstra Australien
Bildtext Skogsbränderna färgar kvällshimlen röd i sydöstra Australien.

Minst fem personer har rapporterats som saknade och över 400 hus har brunnit upp den här veckan, men läget kan vara betydligt värre eftersom man inte har nått alla drabbade samhällen.

Marinen och flygvapnet som deltar i räddningsoperationer försöker samtidigt få en klarare bild av läget samt av skadorna.

Årets skogsbränder i Australien har krävt minst 18 dödsoffer och över 5,5 miljoner hektar skog har brunnit upp; det är ett område större än till exempel Danmark eller Nederländerna.

Den konservativa regeringen med premiärminister Scott Morrison är under allt hårdare tryck. Morrison har fått hård kritik för att han semestrade på Hawaii mitt under krisen.

Allt fler är också kritiska till att han ställer sig skeptisk till åtgärder som kunde motarbeta klimatförändringen, som anses vara en stor orsak till att skogsbrandssäsongerna blir allt mer intensiva och mer långvariga.

Källor: AFP, ABC (Australian Broadcasting co.)

Diskussion om artikeln