TEK: Lönegapet mellan manliga och kvinnliga ingenjörer går inte att förklara
Inom den tekniska branschen finns ett lönegap mellan män och kvinnor på fem procent. Lönerna börjar utvecklas åt olika håll när arbetstagarna är kring 35 år, uppger fackförbundet Teknikens akademiker TEK.
Högutbildade kvinnor, till exempel ingenjörer, tjänar 95 procent av summan deras manliga kolleger tjänar.
TEK förklarar skillnaden med att den delvis beror på att män klättrar snabbare på karriärstegen än kvinnor. Välbetalda ledarposter besätts inte alltid med de mest kompetenta, utan av lämpliga personer i största allmänhet.
Lönen för män och kvinnor är jämn direkt efter att de kommit in i arbetslivet efter studierna, men senast vid ungefär 35 års ålder blir kvinnornas löner systematiskt lägre än männens.
- Jag tror inte att de som favoriserar män alltid vet att det pågår. Men faktumet att män favoriseras kan leda till att kompetens eller kunnande inom ett företag förblir oanvänt, Säger Susanna Bairoh, forskningschef på TEK.
I praktiken leder favoriseringen av män till att kvinnors karriärutveckling blir långsammare. Det syns både i chefsposter men också i till exempel expertposter.
Enligt Bairoh sinkas kvinnors karriärer mest av omedvetna inställningar och kultur. Män upplever lättare att de är i rätt bransch och deras kunnande ifrågasätts inte konstant.