Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Vi har inte råd att förlora en enda match" – upp till bevis för Finlands handbollsherrar när VM-kvalet fortsätter i dag med bortamatch mot Grekland

Från 2020
Finlands herrlandslag i handboll.
Bildtext Finland jagar poäng för att ta sig förbi Grekland i gruppen.
Bild: Handbollsförbundet/Kalle Parkkinen/Newspix24

Förlust mot Israel och seger mot Cypern blev saldot i oktober då Finland inledde VM-kvalet med sin nya förbundskapten bakom rodret. Därmed har Finland två poäng då VM-kvalet nu fortsätter. Först ut är ett dubbelmöte mot Grekland med första utmaningen på bortaplan i kväll. Seger är vad som krävs och förväntas enligt målvakten Patrik Roslander och kaptenen Miro Koljonen.

Finland bröt i oktober den dystra resultatraden i kvalmatcher då de tog sin första seger sedan januari 2018. Redan i dag jagar Finland sin andra raka seger då viktiga poäng i VM-kvalet står på spel.

Finland möter Grekland i VM-kvalets tredje match i kväll klockan 17. Redan på söndag är det dags för nästa dust då returmötet spelas i Riihimäki.

– Mycket står på spel redan i den första matchen. Vi är i princip tvungna att vinna den men gör vi det så är förutsättningarna för de kommande hemmamatcherna bra. Det skulle säkert höja självförtroendet, sade Miro Koljonen för några dagar sedan.

– Vi går in för att vinna. Vi har inte råd att förlora en enda match säger Patrik Roslander under matchdagen på förbundets webbplats.

Grekland leder som bäst kvalgruppen med fyra poäng. Finland ligger tvåa på två poäng. Poäng behövs för bara gruppvinnaren går vidare till nästa omgång i kvalet.

– Det blir säkert en tuff kamp. Det är överlag alltid svårt att spela på bortaplan så det blir tufft. Men jag tror vi har riktigt bra chanser bara vi får spelet att hålla i 60 minuter.

– Jag tror inte att Grekland är ett lika fysiskt starkt lag som Israel. De spelar säkert snabbt och hårt men jag tror inte att vi förlorar på fysiken, säger landslagskaptenen Miro Koljonen i en videointervju från landslagssamlingen.

Ola Lindgren som nu dragit sin andra landslagssamling har varit en frisk fläkt som gjort gott för utvecklingen i laget enligt spelarna.

– Man märker att Ola är en meriterad tränare. Det syns i allt han gör. Han har klart och tydligt förmedlat hur han vill att vi ska spela, säger Koljonen.

Ola Lindgren.
Bildtext Ola Lindgren lyckades leda Finland till en första seger på väldigt lång tid.
Bild: Handbollsförbundet/Kalle Parkkinen/Newspix24

– Från vårt gamla och bekanta arbetssätt har vi nu gått till och med lite utanför bekvämlighetszonen. Men på det sättet lär man sig nya saker och utvecklas som spelare, säger Roslander.

Enligt handbollsförbundet kan man se kvällens match via den grekiska sportkanalen ERT.

Efter dubbelmötet mot Grekland möter Finland ännu Israel på hemmaplan den åttonde januari och avslutar sedan kvalet mot Cypern på bortaplan den tolfte.

Gruppettan går till ett första playoffskede som avgörs i april. Vinnaren från det matchparet spelar sedan om en VM-biljett i det andra playoffskedet som spelas i juni.

Finlands laguppställning mot Grekland:

30 Mikael Mäkelä
12 Patrik Roslander

7 Fredrik Forss
21 Max Granlund
20 Robin Granlund
11 Benjamin Helander
14 Anthony Hellakoski
6 Oscar Kihlstedt
3 Miro Koljonen
17 Ian Martin
10 Nico Rönnberg
23 Sebastian Säkkinen
13 Robin Sjöman
15 Richard Sundberg
19 Roni Syrjälä
35 Teemu Tamminen

Diskussion om artikeln