Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Föräldrar tvingade sin dotter att spela blind i nästan fyra år – också pappan spelade blind och familjen fick över 100 000 euro i falska bidrag

Från 2020
Skylt där det står Helsingfors tingsrätt samt en bild på en person med en vit käpp.
Bildtext Dottern berättar i rätten att hon tvingades gå med en vit käpp för att visa att hon är blind. Helsingfors tingsrätt gav sin dom i fallet den 31 december 2019.
Bild: Yle

En man och en kvinna bedrog FPA, Helsingfors stad och Vanda stad under flera års tid genom att hitta på att mannen och dottern var nästan blinda. Paret tvingade sin tonåriga dotter att i nästan fyra år spela blind. Sammanlagt fick familjen över 100 000 euro i falska bidrag. Helsingfors tingsrätt dömer föräldrarna till över två års fängelse.

Den 3 juli 2019 avslöjas lögnen som pågått i flera år. Då berättar den vid det laget 19-åriga kvinnan för en ögonläkare att hon inte är synskadad. Hon säger att hennes pappa uppmanat henne att spela synskadad.

Det hela började fem år tidigare, 2014. Pappan i familjen besöker då en ögonläkare eftersom han tycker att hans syn blivit dålig. Han överdriver ordentligt och läkaren skriver ett utlåtande att han är synskadad till 90 procent, det vill säga nästan helt blind.

Utomhus går han omkring med en vit käpp och svarta glasögon, men hemma använder han dem inte och inte heller de hjälpmedel han tilldelas.

Tack vare pappans synskada får familjen från maj 2014 till oktober 2019 olika bidrag på 60 506 euro från Folkpensionsanstalten (FPA). Det är bland annat sjukdagpenning, handikappbidrag och garantipension.

Av Vanda stad får familjen i sin tur 3 821 euro i stöd för närståendevård från juni 2014 till slutet av mars 2015.

Pappan berättar hur dottern ska bete sig hos ögonläkaren

Dottern i familjen berättar i rätten att eftersom pappans lögn inte genomskådades vill han att dottern också ska spela blind.

Det börjar med att hon i skolan klagar på att hon inte ser ända fram till tavlan. Det här sker när hon är 15 år gammal och går i åttonde klass. Därefter får hon remiss till en privat optiker som sänder henne till kliniken för ögonsjukdomar vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, HUS.

Pappan säger på förhand hur hon ska bete sig och hur han själv agerade hos ögonläkaren.

Enligt ett utlåtande från en ögonläkare som undersökt dottern är synskärpan, som mäts enligt vad patienten uppger, dålig men det stöds inte av de objektiva undersökningarna.

En läkare som undersöker henne misstänker att hennes nedsatta syn beror på stress. Läkaren påpekar att hon reagerar med blinkningar på ett sätt som en nästan blind person inte förväntas göra.

Får rätt till skoltaxi och har assistent

Hon får i varje fall efter ett utlåtande från en ögonläkare rätt till skoltaxi och tilldelas olika hjälpmedel som ska underlätta vardagen i skolan. På åttan och nian har hon en assistent.

Hennes sociala samvaro begränsas och hon får inte använda sociala medier

Hon tycker det är genant att berätta för kompisarna om det här, men när hon börjar gå med vit käpp och svarta glasögon tvingas hon berätta vad som hänt. Kompisarna slutar nästan umgås med henne eftersom hon måste ta sig fram med en käpp och därför lätt kan råka illa ut.

Hennes sociala samvaro begränsas och hon får inte använda sociala medier. Pappan söndrar hennes telefon om hon kontaktar kompisar eller använder sociala medier.

Föräldrarna hotar med att hon måste klä sig i sjal

Hon säger i rätten att om hon inte lyder sina föräldrar hotar de henne med att hon måste gå klädd i sjal, som en muslim.

Dessutom sägs föräldrarna hota henne med att de flyttar tillbaka till Ukraina.

Familjen har flyttat till Finland från Ukraina när dottern var riktigt liten. Pappan i familjen har tidigare flyttat till Ukraina från Palestina.

Under de nästan fyra år som dottern måste spela blind reser familjen till varma länder som Thailand och Egypten. Där behöver dottern inte använda glasögon eller käpp.

Under resorna uppmanas dottern titta rakt mot solen för att skada sina ögon med tanke på kommande undersökningar.

"Det värsta är att de här fyra åren inte kommer tillbaka"

När dottern i juli 2019 avslöjar bluffen för en ögonläkare berättar hon att pappan uppmanat henne att stirra mot solen för att det ska förändra ögonbottnen och stöda diagnosen som synskadad.

En man, som dottern har träffat, får henne till slut att berätta sanningen om sin synskada. Mannen säger att han stödjer henne om hon gör det.

En stor del av hennes ungdom har gått förlorad och det värsta är att de åren inte kommer tillbaka

Hon säger, enligt domen, att när hon avslöjat bluffen förstår hon hur mycket hon förlorat under fyra års tid. En stor del av hennes ungdom har gått förlorad och det värsta är att åren inte kommer tillbaka.

Hon har inte vågat berätta att hon bara spelat för sina skolkamrater som har hjälpt och stött henne. Hon är rädd att de ska tro att hon utnyttjat dem eller bara vill ha uppmärksamhet.

Föräldrarna nekar till att ha uppmanat dottern att spela blind

Tack vare dotterns synskada får familjen under knappt fyra år bidrag från Folkpensionsanstalten på 42 425 euro, bland annat garantipension, handikappbidrag och rehabiliteringspenning.

Helsingfors stad betalar i sin tur 3 040 euro i stöd för anpassningsträning från hösten 2016 till våren 2017.

Föräldrarna nekar i rätten till att ha tvingat sin dotter att spela blind. De säger att hon kommit på det själv. Pappan nekar också till att ha uppmanat henne att stirra mot solen.

Mamman nekar till alla åtal och anser att hennes man är synskadad. Trots att mannen själv i rätten erkänner att han överdrivit.

"Väldigt ovanliga brott"

Helsingfors tingsrätt anser att dotterns berättelse är trovärdig och stöds av skriftliga bevis. Rätten slår också fast att mamman och pappan i familjen har använt de bidrag som betalats ut. Också dottern har använt av bidragspengarna men först efter att föräldrarna gett lov.

Tingsrätten skriver att brotten är väldigt ovanliga och att föräldrarna tvingat sin dotter på ett sätt som är väldigt skadligt för dotterns utveckling.

Mamman och pappan döms båda för två fall av grovt bedrägeri, två fall av bedrägeri och ett fall av olaga tvång till två år och en månads ovillkorligt fängelse.

De ska också betala tillbaka bidrag de fått av FPA och av Helsingfors och Vanda stad.

Dessutom ska de betala skadestånd på 34 000 euro till sin dotter.

Domen gavs den 31 december 2019 och har inte vunnit laga kraft.

Diskussion om artikeln