Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Västnyländska ungdomsringens nya ordförande Annika Gustafsson debuterade på Raseborgs sommarteater 2003, men trivs bättre bakom kulisserna

Från 2020
En kvinna med röd jacka och glasögon poserar ute vid ett större träd inne i en stad.
Bildtext Annika Gustafsson ser det nya kulturhuset, nya Fokus i Karis, som en av årets viktigaste ärenden för Västnyländska ungdomsringen.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Västnyländska Ungdomsringen har fått en ny ordförande i Tenalabon Annika Gustafsson. Ny i organisationen är hon däremot inte.

- Jag har varit med i faggorna sedan 2003 när jag första gången stod på scen i Raseborgs sommarteater. Senare har resten av familjen stått på scen och jag har varit både funktionär och bufféansvarig, säger Annika Gustafsson som suttit med i Ungdomsringens styrelse i tre år.

Knepigt att hitta ny ordförande

När Västnyländska Ungdomsringens ordförande, Ingåbon Henrik Wickström, meddelande att han inte ställer upp för en ny mandatperiod, började jakten på en ny ordförande.

Fram till höstmötet i slutet av november var Gustafsson vice ordförande för föreningen.

Hon hade absolut ingen tanke på bli ordförande.

- Det var nog inte alls planerat, åtminstone inte från min sida. Vi behövde en ny ordförande efter Henke och frågade några som inte ville ställa upp.

Så fick Annika Gustafsson samma fråga.

- Jag funderade väldigt noga i några dagar, men sedan tänkte jag ”okej, jag provar”, säger Annika Gustafsson som låter förstå att hon inte är den som gillar att stå längst fram i rampljuset.

- Det är klart att jag försöker göra mitt allra bästa för den här föreningen och bli en så bra ordförande som möjligt. Jag har inte åtagit mig uppdraget för att bara låta det ”fara”. Men jag kanske inte blir någon mångårig ordförande, eftersom jag har ett heltidsjobb som måste gå i första hand.

Annika Gustafsson är lärare och jobbar i Svartå.

Mycket på gång hela våren, teaterplaner för hösten

I år kommer Västnyländska Ungdomsringen att fortsätta delta i planeringen av Nya Fokus, det vill säga det nya kulturhus som byggs upp i centrum av Karis och som ska inhysa bland annat bibliotek, musikinstitut och Tryckeriteatern.

Byggnad i tegel med skylt där det står Tryckeriteatern.
Bildtext Västnyländska ungdomsringen är en takorganisation för svenskspråkiga ungdoms-, hembygds- och kulturorganisationer i Raseborg, Hangö, Ingå, Sjundeå och Lojo. Totalt 38 föreningar hör till Ungdomsringen. Tryckeriteatern finns än så länge i ett före detta tryckeri, men flyttar till det nya kulturhuset, nya Fokus när det väl har byggts.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Just Tryckeriteatern är en viktig del av Västnyländska Ungdomsringens verksamhet. Tryckeriteatern är våren 2020 mer eller mindre fullbokad med konserter, teaterpjäser och dansinstitutet Hurja Piruettis föreställningar.

På hösten kommer Västnyländska Ungdomsringen att sätta upp en egen teaterproduktion på Tryckeriteatern. Vad det är för pjäs, vill och kan inte ordförande Annika Gustafsson avslöja ännu.

- Vi är lite osäkra på vad det blir på grund av rättigheter, men det finns en idé och tanke.

Läderstövlar/boots i en hög. I en papplåda finns olika läderbälten. Accessoarer till teaterkläder.
Bildtext Tryckeriteatern i Karis och Raseborgs sommarteater i Snappertuna hör också till Västnyländska Ungdomsringen som dessutom ordnar teaterskola för unga och förfogar över en stor teatergarderob, som också privatpersoner får hyra kläder och rekvisita från.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Det som däremot har varit klart länge är att sommaren pjäs på Raseborgs sommarteater är Peter Pan. I mitten av januari ordnas audition.

- Vi behöver barn, men också vuxna. Så egentligen allt; kvinnor, män, flickor och pojkar, säger Annika Gustafsson.

Sommarteatern har sitt eget team, så där tror Annika Gustafsson att det räcker att hon hoppar in vid behov och fungerar lite som spindeln i nätet.

Annika Gustafsson berömmer styrelsen och säger att den är väldigt aktiv. Föreningen har också en verksamhetsledare och kanslist på deltid.

Ungdomsringen kommer ganska långt att fortsätta med liknande verksamhet som hittills.

- Öppenhet och samarbete med alla de parter som finns och behövs.

Diskussion om artikeln