Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Folkpartiet och de gröna presenterade regeringsprogram i Österrike – en koalition med signalverkan i Europa?

Från 2020
Uppdaterad 03.01.2020 16:40.
De Grönas ledare Werner Kogler står på scen och pratar med handen på bröstet, ÖVP:s Sebastian Kurtz tittar på från sidan.
Bildtext De Grönas Werner Kogler och ÖVP:s Sebastian Kurz presenterade regeringsprogrammet på torsdagen.
Bild: imago images/photonews.at/ All Over Press

Regeringen kan komma att ha en förebildsfunktion för Europa. Så beskriver åtminstone de gröna i Österrike det kommande samarbetet med Sebastian Kurz och hans konservativa folkparti ÖVP. På torsdag kväll presenterade de två partierna den nya österrikiska regeringens program.

Förhandlingarna mellan det österrikiska folkpartiet ÖVP och de gröna har varit både svåra och utdragna.

Mellan den nygamle förbundskanslern Sebastian Kurz och de gröna fanns åtminstone till en början knappt någon kontaktyta alls.

I regeringsprogrammet kan man ändå enligt Kurz förena det bästa från två världar och de båda valsegrarna från september kan nu enligt honom också uppfylla sina vallöften.

För ÖVP:s del betyder det här bland annat sänkta skatter och en fortsatt mycket strikt migrationspolitik.

Under presskonferensen på torsdag kväll talade Kurz om migrationsfrågan som sin hjärtesak och han betonade att Europa måste skydda sina yttre gränser.

Några nya regler för en omfördelning av flyktingar kommer Österrike inte att gå med på. Asylsökande som nekas asyl i landet kommer dessutom att utvisas mer konsekvent än tidigare.

Satsningar på klimatet

De gröna däremot kan nu sätta sin prägel på den österrikiska klimatpolitiken.

Landet ska vara klimatneutralt år 2040 och de gröna får den i sammanhanget centrala ministerposten för infrastruktur, miljö och trafik.

De grönas partiledare Werner Kogler betonar att flygandet kommer att bli dyrare, medan att åka tåg och att använda sig av de allmänna kommunikationsmedlen ska bli billigare.

En prissättning för koldioxidutsläpp har man inte ännu enats om, men också den kommer enligt Kogler att införas.

Sebastian Kurz betonar å sin sida att åtgärderna inom klimatpolitiken också kommer att stärka landet ekonomiskt.

Kurz folkparti kommer i den nya regeringen bland annat att sköta ekonomi-, inrikes-, utrikes- och det nya integrationsministeriet.

Sammanlagt får ÖVP tio ministerposter, medan de gröna får fyra.

Första gången i förbundsregeringen

I de österrikiska delstaterna har det redan kommit till samarbete mellan folkpartiet och de gröna, men det här är första gången någonsin som de gröna sitter i en regering på förbundsnivå.

Det vill säga om man partiinternt ger grönt ljus för samarbetet, vilket ses som mycket sannolikt.

– Det här kan vara en vettig och nödvändig regeringskoalition bara med tanke på att vi kan var en förebild i Europa, säger den kommande vicekanslern Werner Kogler.

Och åtminstone i grannlandet Tyskland kommer man med stort intresse att följa med den nya österrikiska regeringens arbete.

Efter nästa förbundsdagsval kan ett samarbete mellan kristdemokraterna och de gröna eventuellt bli verklighet också i Tyskland.

Diskussion om artikeln